Wel of niet wegtrekken uit Suriname?

Suriname bevindt zich al enige tijd in een economische crisis. Velen zien geen toekomst meer in Suriname. De redactie van Dagblad Suriname heeft daarom enkele burgers benaderd met de vraag, of zij uit Suriname zouden wegtrekken als zij de mogelijkheid hiertoe hadden.

“Ik mis de periode toen alles nog betaalbaar was”

Dario geeft aan, dat als de mogelijkheid hiertoe bestaat, hij zeker zal wegtrekken met zijn gezin. “De grootste reden is vanwege alle corruptie in het land en de stijgende koers en benzineprijzen die ervoor zorgen dat je niet kan uitkomen met je salaris. Zelfs al behoor je tot de middenklasse. Ik mis de periode toen alles nog betaalbaar was. Degenen die het overwegen om weg te gaan moeten kijken of hun situatie dat toelaat. Als dat het geval is, kunnen ze wegtrekken om een beter leven te hebben.”

“Ik mis goed leiderschap in Suriname”

Gregory zegt, dat hij ook eraan denkt om weg te gaan uit Suriname. “Op de eerste plaats zodat m’n kinderen goed onderwijs kunnen genieten en ten tweede als kleine ondernemer red je het bijna niet meer. Ik mis goed leiderschap in Suriname om ons als samenleving het leven beter te kunnen maken. Aan mensen die ook overwegen uit Suriname weg te trekken, wil ik zeggen, dat ze een bewuste keuze moeten maken en precies moeten weten wat ze willen”, aldus deze man.

“Ik kan het nog overleven in Suriname”

Fabian geeft daarentegen aan, dat hij niet weg zou willen gaan. “Mijn kinderen mogen, als zij dat willen. Ik ben al voorbij de middelbare leeftijd, dus het heeft geen zin meer. Ik ga op deze leeftijd geen ontberingen meer doorstaan in het buitenland. Ik ga ervan uit dat je de eerste jaren ontberingen gaat moeten doorstaan om voet aan de grond te krijgen in het buitenland. Ik ben ook hooggeschoold (universitair), dus ik denk dat er nog altijd mogelijkheden zijn voor mij in Suriname. Ik kan doceren, consultancy werk doen en of een kleine business opzetten. Bovendien heb ik ook mijn eigen huis waar ik woon en zeker nog twee die ik verhuur, dus ik kan het nog overleven in Suriname, hoe zwaar het ook is.”

“Suriname is een mooi land met zoveel potentie”

Cheretly stelt, dat zij ook niet uit Suriname zou willen wegtrekken, ondanks de verergde situatie in het land. “Suriname heeft zoveel oliefondsen. Dus de overheid moet zo snel als mogelijk werken aan het herstellen van onze economie. Want het kan zo niet verder. Suriname is een mooi land. We hebben zoveel potentie, alleen wordt het niet goed geïnvesteerd.”

Braindrain probleem

Het valt op te merken dat vooral jonge mensen overwegen om naar het buitenland weg te trekken. De oudere mensen hebben vaak niet de energie om helemaal opnieuw te beginnen. Inmiddels is het bekend dat Suriname een braindrain probleem heeft. Dit hebben overheidsziekenhuizen in Suriname onlangs gemeld. De hoogopgeleide mensen trekken weg, zoals specialisten in de gezondheidssector. Maar ook verpleegsters en leerkrachten trekken weg om een beter bestaan elders te vinden.

SK

error: Kopiëren mag niet!