TD-veiling haalt SRD 772,8 miljoen op van beoogde SRD 1 miljard

De termijndeposito veiling (TD-veiling) van woensdag 19 april heeft SRD 772,8 miljoen opgehaald. De beoogde geldhoeveelheid die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) binnen wilde halen, het OMO-volume (Open Markt Operaties), was vastgesteld op SRD 1 miljard.

De binnengehaalde geldhoeveelheid wordt middels een kortlopende termijndeposito van 1 week, 1 maand en 3 maanden vastgebonden, en kunnen gedurende die looptijden dus geen druk uitoefenen op de vraag naar vreemde valuta en daarmee de wisselkoers. 

Voor de 1-weekse TD’s was het OMO-volume gesteld op SRD 620,8 miljoen. De deelnemende banken boden echter voor in totaal SRD 428 miljoen aan. Die werd toegewezen tegen een rente van 29,6 procent, een stijging van 0,3 procentpunt vergeleken met die van vorige week.

Voor de 1-maandse TD’s was het OMO-volume gesteld op SRD 329,2 miljoen. De banken hebben voor dit volledig bedrag geboden en toegewezen gekregen tegen een gewogen gemiddelde rente van 34 procent, een stijging van 0,3 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Voor de 3-maandse TD’s waarvan het OMO-volume was gesteld op SRD 50 miljoen, hebben de banken voor in totaal SRD 15,6 miljoen geboden en toegewezen gekregen. De rente is 33,3 procent, een daling van 0,3 procentpunt in vergelijking met die van vorige week.

De totale rentelasten, zijnde de gecommitteerde rentebetalingen aan de banken is deze week gestegen tot een bedrag van SRD2.801 miljoen.

TD-veiling in onderdeel van OMO

In de voorbije dagen is tijdens de hoog opgelaaide maatschappelijke en politieke discussies over de oorzaken van de op hol geslagen wisselkoers, de werking en de effectiviteit van de TD-veilingen als onderdeel van de OMO’s van de CBvS opnieuw sterk in twijfel getrokken. 

Dagblad Suriname stelt vast, dat tijdens de discussies de term OMO te vaak onjuist wordt gebruikt om te verwijzen naar de TD-veilingen. 

Open Markt Operaties (OMO) duidt op de mogelijkheid die Centrale Banken in de wereld tot hun beschikking hebben om actief te opereren op de geldmarkt om de geldhoeveelheid in omloop krapper of juist ruimer te maken. 

OMO’s vinden binnen het geheel van de monetaire politiek van monetaire autoriteiten plaats. Ze behelzen, afhankelijk van het beoogde resultaat, de aan- en verkoop van waardepapieren (in hoofdzaak schatkistpapier) aan bankinstellingen en via bankinstellingen aan het beleggend publiek. Hiermee wil men bewerkstelligen de stand van de bij het bankwezen aanwezige  liquiditeitsruimte te beïnvloeden. 

Als OMO instrument is binnen het IMF-programma en op instigatie van het Internationaal Monetair Fonds gekozen voor TD-veilingen, en niet voor de verkoop van waardepapieren. Met het uitbannen van OMO’s, zoals stemmen opgaan, bedoelt men feitelijk het uitbannen van de TD-veilingen. 

Uit mededelingen van Financiën-minister Stanley Raghoebarsing valt niet te concluderen, dat de TD-veilingen zullen worden uitgebannen. De minister zegt wel dat andere vormen van OMO’s worden overwogen die sneller en effectiever werken, en die veel goedkoper zijn. 

Ondertussen is volgens de minister door de CBvS de nodige correctie gepleegd in de TD-veilingen, waardoor de rentepercentages sinds begin dit jaar gestaag omlaag zijn gegaan naar rond de 30 procent. Eind 2020 zijn de rentepercentages van de TD-veilingen behoorlijk doorgeschoten tot zelfs 90 procent. Gedurende 2021 schommelden de rentepercentages tussen de de 60 en 80 procent, om vanaf begin dit jaar gestaag te dalen naar wat het nu is, rond de 30%.  De kritiek op de TD-veilingen is onder meer, dat met de uitbetaalde rente aan de banken  per saldo juist meer geld in omloop is terechtgekomen.

SS  

error: Kopiëren mag niet!