“Nergens ben je veilig”

Criminaliteit in Suriname blijkt nog steeds een kritisch probleem te zijn. Er komt geen dag voorbij, dat het onderwerp criminaliteit niet in het nieuws of op social media wordt besproken. Ook heeft NDP-Assembleelid Melvin Bouva aandacht van de regering gevraagd voor de verschillende vormen van criminaliteit en zelfmoordgevallen. Het is niet bevorderlijk dat de samenleving dagelijks wordt opgeschrikt door verschillende vormen van criminaliteit. Veel burgers voelen zich tegenwoordig nergens veilig, zelfs niet in hun eigen huis. 

De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met mevrouw E.G. (51) die recent slachtoffer is geworden van een brute roofoverval. “Ze hebben mijn man en mij gekneveld achtergelaten en zijn er vandoor gegaan met een x geldbedrag en sieraden.”

Een andere reden is ook dat de criminaliteit door de armoede is gestegen. Vele burgers hebben de afgelopen periode door de Covid-periode hun baan verloren of er zijn huishoudens waar maar 1 persoon werkt. Uit wanhoop gaat men dan over tot diefstal. Hierdoor zijn er ook veel supermarkthouders slachtoffer geweest van diefstallen waarbij er levensmiddelen, pap, en andere voedingswaren worden gestolen door zowel volwassenen als jonge kinderen. 

Mevrouw Y.D. (67) geeft aan, dat zij geen pap meer had om haar kleinkinderen te voeden. “Ik heb het gestolen voor m’n kleinkind, die mag niet eronder moet lijden. Mi sab dat sa mi doe no boeng, maar mi no ab keus.”

Het is belangrijk dat de overheid maatregelen treft om de criminaliteit te minimaliseren. Dit kan door onder andere samenwerkingen aan te gaan met particuliere security bedrijven die buurtwachten uitvoeren in verschillende wijken en buurten, naast het Korps Politie Suriname. Dat draagt gezamenlijk bij aan een stukje veiligheid en controle naar de burgers toe.  

Het is belangrijk dat de veiligheid van de burgers ten alle tijden gewaarborgd wordt, en dat zij het gevoel krijgen dat hun veiligheid waardevoll is voor de regering. 

De heer F.G. (49): “Maar what about de regering zelf? En hun crimineel denken en handelen, en alle corruptieve handelingen…” De vraag die hier gesteld wordt is of dat ook onder criminaliteit gerekend kan worden.

JM

error: Kopiëren mag niet!