NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt naar aanleiding van de perikelen rond de toestroom van vreemdelingen die met andere bedoelingen dan toerisme en of familiebezoek Suriname binnen komen, hiertegen gewaarschuwd te hebben. Met het “onprofessioneel, hobbyistisch en ad hoc” besluit van de regering om de visumplicht voor reizen naar ingaande 1 juli vorig jaar af te schaffen heeft Suriname in de regio en internationaal zichzelf te kijk gezet, meent de het Assembleelid.
Gebleken is in de voorbije maanden sinds de afschaffing van de visumplicht, dat Suriname als tussenstop wordt gebruikt door vreemdelingen om onder andere via de buurlanden verder door te reizen naar hun eindbestemming. Onder andere de buurlanden Guyana en Frans Guyana, maar ook andere landen in de Caribische regio hebben hier last van.
Indiërs, Haïtianen en West-Afrikanen
Recentelijk is in de media vaak melding gemaakt van de opvallende grote aanwezigheid van Indiërs in Nickerie die de grens naar Guyana oversteken. De Guyanese politie treedt hard tegen ze op. Aan de oostgrens bij Albina was vorig jaar melding gemaakt van een opvallend grote aanwezigheid van Haïtianen die de grens richting Frans Guyana oversteken. De Fransen hebben diplomatiek zwaar hiertegen geprotesteerd bij de Surinaamse regering. Gewezen wordt op de mogelijkheid dat er sprake is van mensensmokkel. Deze situatie heeft de reputatie van Suriname bij de buurlanden en in de regio ernstig geschaad, zegt Parmessar. Dit allemaal is te danken aan het falend buitenlandbeleid van de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), die alle waarschuwingen van de NDP-fractie in de wind heeft geslagen. In de voorbije weken is in de media ook vaker melding gemaakt van de aanwezigheid van ondermeer personen uit West-Afrika, waaronder Kenianen en Nigerianen. Het is uit de berichtgevingen niet duidelijk wat deze personen in Suriname te zoeken hebben.
De NDP-fractie is van plan maandag een brief te schrijven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee waarin gevraagd zal worden een vergadering uit te schrijven om dit vraagstuk met de regering te bespreken.
Zonder gedegen voorbereiding
Tijdens debatten in het parlement vorig jaar en recentelijk tijdens de begrotingsbehandeling heeft de NDP-fractie meerdere malen erop gewezen, dat het visumvrij beleid voor reizen naar Suriname niet op de manier zoals dat het geval is geweest, kan worden ingevoerd zonder dat de interne instituten die belast zijn met controle en monitoring versterkt worden. De invoering van het visumvrij reizen zonder een gedegen voorbereiding is niet realistisch en het vraagt om problemen, zo heeft de NDP-fractie daar vaak op gewezen. Allerlei ongewenste figuren komen het land binnen, zonder dat er zicht en controle is op hun bewegingen. Plotseling zijn ze “verdwenen” en weten we niet waar ze zich bevinden. Uit oogpunt van nationale veiligheid is dit een ernstige zaak.
Er is nu op basis van evaluatie besloten voor 21 landen de visumplicht wederom in te stellen. Parmessar zegt het zeer opvallend te vinden, dat Haiti niet is opgenomen in de groep van 21 landen. Met alles wat zich in het recente verleden heeft afgespeeld rond de zogeheten “Covid-vluchten” uit Haïti en de stroom van Haïtianen uit Suriname naar Frans Guyana vindt de NDP-fractie dit heel opvallend. Parmessar zegt niet aan de indruk te ontkomen, dat er hier belangen van groepen en of personen worden gediend.
SS