Minister Ramdin en zijn Guyanese collega Todd benoemen weer eens de wederzijdse ‘prioriteitsgebieden’ tijdens ontmoeting

Terwijl de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij deze week  een ‘louche figuur’ heeft genoemd, naar aanleiding van de perikelen rond het wel of niet verstrekken van visvergunningen aan 150 Guyanese vissers, en Guyana al vele jaren een stuk grond van Suriname meent te bezetten, het Tigri-gebied, in het diepe zuidwesten van Suriname, hadden minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en zijn Guyanese collega Hugh Hilton Todd donderdag 20 april toch vooral een prettig onderhoud.

Zij bespraken manieren om de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen verder te verbeteren, zo meldt BIBIS in een persbericht. 

Clichés  

De ministers bevestigden de toezegging van Guyana en Suriname om de initiatieven voort te zetten die zijn overeengekomen binnen het platform voor strategische dialoog en samenwerking (SDCP). Zij herhaalden de

toezegging van de respectieve presidenten van Guyana en Suriname om de bilaterale betrekkingen te versterken door middel van een versterkte en duurzame dialoog alsmede praktische en effectieve

samenwerkingsprogramma’s die de bevolking van beide landen ten goede moeten komen. Het zijn mooie, cliché, weinig inhoudelijk zeggende woorden in het persbericht van BIBIS.

Prioriteitsgebieden

De ministers werden het ook eens over een strategie om de besprekingen over verschillende onderwerpen de komende maanden vooruit te helpen. In dit verband benadrukte minister Todd de twee prioritaire gebieden voor Guyana die van wederzijds belang worden geacht en beide landen ten goede moeten komen, te weten de visvergunningen voor Guyanese vissers en de overbrugging van de Corantijnrivier. 

Minister Ramdin benadrukte op zijn beurt de prioriteitsgebieden voor de regering van Suriname, namelijk de grensproblematiek, de bouw van

de Corantijnbrug, de strategische samenwerking op het gebied van olie en gas en de voortgezette samenwerking op het gebied van veiligheid.

Het BIBIS-bericht laat in het midden of Ramdin en Todd over de zogenoemde wederzijdse ‘prioriteitsgebieden’ uitvoerig hebben gesproken, laat staan of er concrete vervolgstappen zijn gezet voor wat betreft de genoemde ‘prioriteitsgebieden’.

Verziekt

Beide ministers hebben dan wellicht een plezierig gesprek gevoerd, maar het moge duidelijk zijn dat de algehele sfeer tussen Suriname en Guyana flink verziekt is. Dat de vicepresident van Guyana dan ook nog eens een Surinaamse minister ‘louche’ noemt is olie op het vuur gooien en zal zeker niet bijdragen aan een gemoedelijke sfeer tussen beide landen. 

Desavoueren

Misschien wordt het eens tijd dat de Surinaamse autoriteiten spijkers met koppen gaan slaan en het achterste van de tong laten zien en zich niet steeds laten desavoueren door de ogenschijnlijk op ‘oorlogspad’ zijnde autoriteiten van buurland Guyana. 

Beter een goede buur, dan een verre vriend.

PK

error: Kopiëren mag niet!