Mensensmokkel in Suriname: Een grote bedreiging voor het land

Mensensmokkel heeft te maken met een stroom van ongecontroleerde vreemdelingen die hun weg zoeken naar een ander land op een illegale manier. Dit heeft vele gevolgen waarmee het land te maken krijgt. Onlangs is een grote groep Afrikanen het land binnengekomen en ze zagen kans bij hun aanhouding op de J.A. Pengelluchthaven te ontvluchten. Inmiddels heeft de politie in Paramaribo een aantal aangehouden. Ze hebben Paramaribo vanaf de luchthaven alleen kunnen bereiken als iemand in het land heeft samengespannen met hen. Want ze zijn niet te voet gelopen naar Paramaribo, dus kan geconcludeerd worden dat er een opvanggroep is geweest.

Sinds de regering het onjuiste besluit heeft genomen om iedereen toe te laten op het Surinaams grondgebied, is er een totale wild west ontstaan die veel weg heeft van mensensmokkel. De mensen komen als toerist binnen en verdwijnen vaak illegaal naar andere buurlanden om hun bestemming te bereiken, veelal de VS.

In oktober 2021 kwam er een groep Indiërs naar Suriname, onder het mom dat ze een filmproductiebedrijf zouden zijn. Echter ging het om een groep die zich bezighield met zaken die niet gerelateerd waren aan entertainment. Nadat het de publiciteit haalde, verdween de groep spoorloos. Wat wel een feit is, is dat ze niet terug zijn gegaan naar India, maar illegaal verder zijn gegaan. De regering heeft in alle talen gezwegen.

Wederom zien wij een tendens dat grote groepen Indiërs naar Suriname komen onder het mom van”toerist”. Ze komen legaal het land binnen, maar zoals ingewijden melden, zijn het geen echte toeristen. Suriname is zeker geen toeristenbestemming voor Indiërs. Ingewijden melden dat ze ons land gebruiken om verder illegaal de VS te bereiken. Daarvoor moeten ze dan ook illegaal Guyana binnenkomen, wat alleen via smokkel kan geschieden.

Ondanks het feit, dat het om grote groepen gaat, is er geen alarm afgegaan bij de regering. Er gaat een hele organisatie mee gepaard in hun land van herkomst tot en met hun eindbestemming. En indien er een keten van mensensmokkel is, verdienen mensen hier ‘bloedgeld’ mee.

Het is dringend vereist dat de regering spoedig het chaotische open toelatingsbeleid heroverweegt. Suriname wordt al aangemerkt als een drugs-transitoland en straks kan het land nog op de lijst van landen belanden die zich lenen voor mensensmokkel.

Mensensmokkel

Mensensmokkel is een vorm van mensenhandel waarbij mensen illegaal over grenzen worden vervoerd. Het gebeurt vaak tegen de wil van de personen die vervoerd worden, en het kan gepaard gaan met een aantal andere misdaden, zoals mensenrechtenschendingen, dwangarbeid, kinderarbeid en seksueel geweld.

De mensen die betrokken zijn bij mensensmokkel, verdienen hun geld door mensen te vervoeren tegen betaling. Dit geld wordt meestal betaald door de personen die worden vervoerd of door andere betrokkenen.

De vervoerders verdienen meestal meer geld voor grote groepen mensen die vervoerd worden. Afhankelijk van de afstand die wordt afgelegd en het aantal mensen dat wordt vervoerd, kan de vergoeding voor mensensmokkel variëren van een paar honderd euro tot meer dan 10.000 euro.

De middelen die verdiend worden aan mensensmokkel worden vaak gebruikt voor het organiseren van verdere smokkelroutes, het kopen van documenten en het betalen van corrupte ambtenaren. Er worden ook vaak investeringen gedaan in vastgoed en andere activa.

Mensensmokkel is een criminele activiteit die wereldwijd een grote kostenpost vormt voor de samenleving.

Begin april 2023 werden in een moeras bij de Canadees-Amerikaanse grens acht mensen, onder wie twee kinderen, dood gevonden. De groep probeerde volgens de Canadese politie illegaal de grens over te steken. Het ging hier ook om een familie bestaande uit Indiërs….

error: Kopiëren mag niet!