Wie stelt de brandstofprijzen vast?

In de Nationale Assemblee werd gisteren, dinsdag 18 april, tijdens de openbare vergadering zwaar kritiek geleverd op de jongste verhoging van de brandstofprijs. Ook vanuit de samenleving is de zoveelste verhoging van de brandstofprijzen iets dat men niet kan bevatten. Men staat op een morgen op en merkt bij het pompstation dat de prijs met SRD 4 per liter is verhoogd. 

“Wie bepaalt de prijs nou eigenlijk? Is er wel controle op de oliemaatschappijen bij de vaststelling van de brandstofprijs”, vraagt menigeen zich af. Het erge ervan is, dat men geen andere keus heeft dan de verhoogde brandstofprijs neer te tellen.

“Het enige licht in de tunnel waar de regering het over heeft, is het licht van het brandstoflampje in het dashboard van de auto”, zei Melvin Bouva (NDP). De volksvertegenwoordiger vindt dat de regering haar beleidsambities mag hebben met het loslaten van de wisselkoers, maar de prijs die de bevolking daarvoor moet betalen heeft zijn grenzen. En die grens is volgens hem met de jongste verhoging van de prijs van brandstof bereikt. Het volk kan het niet meer betalen.

Ingaande afgelopen zondag is de prijs van unleaded bij SOL met SRD 3,69 verhoogd naar SRD 42,73. De prijs van diesel is vooralsnog ongewijzigd gebleven, namelijk SRD 39,06 per liter. V-power brandstof kost nu SRD 45,65 per liter.  

Ann Sadi (NPD) wil van de regering weten wie de brandstofprijs bepaalt en hoe dat gebeurt.

Sinds kort heeft de regering de subsidie op de brandstofprijs afgeschaft. De brandstofprijs is sindsdien marktconform. Dat betekent dat de prijs afhankelijk is van de koers. Naarmate deze stijgt, stijgt de brandstofprijs ook. Het is dus zaak de koers te beheersen. 

Gisteren zijn in de Assemblee de koersbeheersende maatregelen besproken met de regering.

SS

error: Kopiëren mag niet!