Nieuwe NASA-directeur legt eed af met wetenschappelijk boek in plaats van bijbel

Dr. Makenzie Lystrup werd afgelopen 6 april beëdigd als directeur van het Goddard Space Flight Center van het bureau en brak met de traditie door de eed af te leggen met het boek “Pale Blue Dot” van wetenschapper Carl Sagan in plaats van met de Bijbel.

NASA-beheerder Bill Nelson nomineerde haar voor de functie.

In artikel VI vereist de Amerikaanse grondwet dat alle staatsambtenaren “onder ede gebonden” zijn.

In hetzelfde artikel wordt echter benadrukt dat er geen religieuze eed kan worden geëist voor de kwalificatie van de ambtenaar.

[…] “De bovengenoemde senatoren en vertegenwoordigers, de leden van de verschillende wetgevende machten van de staat, alle officieren en gerechtsdeurwaarders van de Verenigde Staten, zullen verplicht zijn deze grondwet te steunen door middel van een eed of belofte; maar er zal geen religieuze eed worden vereist als kwalificatie voor een openbaar ambt of trust van de Verenigde Staten.” (ARTIKEL VI)

Dr. Lystrup motiveerde haar keuze door te zeggen: “Gezien zijn persoonlijk belang voor mij en hoe zijn boodschap resoneert met het werk dat we doen bij NASA Goddard […], leek het me gepast om hem bij de ceremonie te betrekken.”

Dr. Lystrup is de eerste vrouwelijke directeur-generaal die de functie krijgt, als opvolger van Dave Mitchell.

error: Kopiëren mag niet!