Meteoroloog Oehlers roept tot alertheid voor effecten ‘El Niño’

In de afgelopen tijd zijn de regenbuien in stad en district toegenomen. Volgens de seizoensindelingen is de grote regentijd begonnen. Velen vragen zich af over de mogelijke effecten van El Niño in het land. Dagblad Suriname vroeg aan meteoroloog Roël Oehlers, verbonden aan Consultancy ROweather. over zijn inzichten ten aanzien van de impact van El  Niño op het weer in Suriname. 

Hij stelt dat op basis van metingen van de zeewater temperatuur en windrichting in het oostelijk en centraal deel van de Stille Oceaan de wereld nu een neutrale fase heeft volgens de Internationale Weer- en Klimaatinstituten in de Verenigde Staten en Europa. De neutrale fase geeft aan de afwezigheid van La Niña en El Niño momenteel, echter er is 62% kans dat er zich een El Niño begint te ontwikkelen eind april en mei. Oehlers geeft grafisch de impact van El Niño volgens de Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) op het weer aan.

Neerslagpatroon in Suriname als gevolg sterke EL Niño
Oehlers stelt: “Voor Suriname zal dat betekenen dat de kleine regentijd wegvalt of nauwelijks herkenbaar is. Als El Niño zich goed ontwikkelt zullen we merken, dat het aantal regendagen in mei en juni minder zal worden, dat zal eerst in het binnenland merkbaar zijn daarna het kustgebied. Let wel, de intensiteit van de buien zal juist toenemen, dus zware buien en rukwinden zullen zich vaker voordoen. Het mechanisme binnen de atmosfeer, dat regenvorming ontmoedigt, zal langzaam meer greep krijgen op het weer.”

Verloop luchttemperatuur
“Bij een sterke El Niño zal het warmer zijn dan normaal, wat dus de intensiteit van de buien goed verklaart.” Een absoluut maximum in temperatuur van 36ᵒ C kan dan in september of oktober met gemak worden gehaald. “De combinatie van vocht en hoge temperaturen zal het gevoel van benauwdheid bij mensen en sommige dieren doen toenemen.” 

Statistieken
De meteoroloog geeft verder aan: “Uit statistieken is gebleken dat Suriname al eerder in een zo’n positie is komen te zitten, waarbij droogte ervoor had gezorgd dat het waterpeil in het Brokopondo stuwmeer drastisch was gedaald met als resultaat een sterke vermindering van de opwekcapaciteit van elektriciteit als gevolg van El Niño. Tijdens de sterke El Niño van 1983-1984 had Nickerie een totale neerslag van 17.5mm ontvangen, welke ver beneden het veeljarig gemiddelde was van 111,4 mm voor de maand februari. Burgers die niet waren aangesloten op het netwerk van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), onder andere een groot deel van het binnenland en Commewijne, hadden het erg moeilijk. Vanwege de warmte/benauwdheid hadden pluimveehouders grote schade geleden. Waarschuwingen van de SWM waren ook niet uitgebleven om zuinig met water om te gaan, omdat ook de grondwaterspiegel flink was gedaald. Landbouwgronden dicht bij de kust raakten verzilt vanwege de instroom van zout water vanuit de zee. De vraag is, hebben burgers, onze regering en bedrijven zoals Staatsolie al een plan klaar gelegd als El Niño greep krijgt op het weer?”, vraagt de meteoroloog zich af.

error: Kopiëren mag niet!