De heilige maand Ramadan voor moslims over de gehele wereld komt ten einde. Het is gebruikelijk in Suriname en over de hele wereld dat de Iftar maaltijden gezamenlijk in gemeenschapsverband worden gebruikt. Ook wordt er veel gebeden. In de laatste dagen van de Ramadan valt ook de bijzondere ‘Lailatul Qadr-avond.’
Door de financieel-economische crisis in het land, is het op vele plaatsen iets anders geweest. Desalniettemin proberen moslims zo veel mogelijk de normale, gebruikelijke situatie te behouden. Veel organisaties doen dan ook iftars.
Dagblad Suriname sprak met een groep moslims over de afgelopen periode. Zij geven aan dankbaar te zijn dat, ondanks de crisis, de gebruikelijke maaltijden en offers hebben kunnen voldoen. “Wij gaan tot Allah bidden en danken dat wij hebben mogen vasten en opdat wij het goede kunnen voortzetten.” “Als je geen beter mens wordt na het vasten, wat voor zin heeft het dan? Ook na het vasten moeten wij de goedheid behouden”, geven zij aan.
Het vasten tijdens Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en wordt beschouwd als een manier om spirituele reiniging te bereiken en om compassie te hebben met de minderbedeelden die het hele jaar door honger lijden. Volwassenen gezonde moslims worden aanbevolen om tussen zonsopkomst en zonsondergang te vasten. Hetgeen gaat vaak samen met gezamenlijke bijeenkomsten voor het ontvasten en extra gebeden in de moskee.