Bouva (NDP): “Ik heb me bijna verslikt toen ik naar een tankstation reed en de prijzen zag”

“We komen van een koers van bijna 37 voor een Euro en de dollar ook rond die hoogte, naar vandaag 40 voorzitter.” Woorden van het NDP-Assembleelid Melvin Bouva bij aanvang van zijn betoog dinsdag in de Assemblee waar werd gedebatteerd over de door de regering aangekondigde maatregelen om de koers in bedwang te houden.

“We komen van een benzineprijs van ook rond de 38, en voorzitter, schrikt u niet. De prijs is gestegen naar 42. Ik heb me bijna verslikt en ik verslik me nu weer, op het moment dat je naar een tankstation rijdt. En natuurlijk is het moeilijk te vatten voor mensen binnen de regering, voor wie wordt getankt, want dan begrijp je niet waarover het gaat. Wees solidair en tank zelf ook mee met het volk, maar dat gaat niet gebeuren”, sprak de duidelijk getergde politicus.


“We hebben een grens bereikt”

“Ik wil nu ook weer een beroep doen op de president – ook aan de vorige president toen het ging om de douanekoers – je mag je ambitie hebben om de koers los te laten, je mag je ambitie hebben om de benzineprijs los te laten, maar het heeft z’n grens. En we hebben op dit punt een grens bereikt.”

“Alles heeft te maken met de koers en de benzineprijs”

Het volk kan volgens Bouva “niet meer betalen aan de pomp”. “Die benzineprijs kunt  u niet verder loslaten regering. Wij willen, wij kunnen en wij zullen dat niet meer betalen. Dat is een belangrijke oproep aan de regering namens de samenleving, het volk van het land. Die prijzen en de koers hebben te maken met allerlei andere zaken, in de winkel, aan de poort van het ziekenhuis, aan de poort van de school, aan de deur van je huis. Alles heeft te maken met de koers en alles heeft te maken met de benzineprijs. We kunnen absoluut niet meer!”

“We weten niet waar we op afkoersen”

Bouva haalde ook uitspraken aan van de Surinaamse IMF-onderhandelaar Karel Eckhorst deze week in de Nederlandse krant De Volkskrant. In een uitgebreid interview stelde Eckhorst, dat Suriname geen geldprobleem heeft, maar een leiderschapsprobleem. En die uitspraak is goed gevallen bij het NDP-Assembleelid, die daarin een bevestiging ziet van uitspraken door hem en zijn fractie gedaan. 

“De regering heeft onvoldoende daadkracht getoond, de regering heeft onvoldoende visie getoond, de regering heeft onvoldoende maatregelen aan de dag gelegd. We weten niet waar we op afkoersen”, sprak Bouva.

Het licht op het dashboard

“Het licht in de tunnel dat de regering ziet is nu het licht, dat we zien op ons dashboard als we naar de benzinepomp rijden. De regering moet meer doen aan management, aan bestuur om sturing te geven. In dat kader zal ik concluderen, dat de maatregelen die hier op tafel zijn gepresenteerd, onvoldoende gedragen zijn, niet samenhangend zijn en  onvoldoende antwoord geven op de noodzaak om de economie verder te stabiliseren.”

Geheime rekening

Het Assembleelid ging ook nog in op de geheime rekening van de president. Bouva blijft zich afvragen waarom de inhoud van die rekening geheim moet zijn. “Ik zal blijven eisen, wat de president ook zegt. elke cent die u uitgeeft moet verantwoord worden. Punt. Daarover is geen enkele discussie. Waarom moet er een geheime rekening zijn, dat is een basale vraag. Maar de vraag die daaraan gekoppeld was, wat verklaart de uitgave van 4 miljoen in een maand? En conform de wet, is de president gehouden om wat hij ook uitgeeft vanuit de geheime rekening sinds 2019 uit te geven aan veiligheid en defensie. Dat alleen, andere smaken zijn er niet, ok!” 

Bouva vraagt opheldering hierover van de president.

PK

error: Kopiëren mag niet!