Afnemende bedrijvigheid in de binnenstad – “De stad loopt leeg”


De Klipstenenstraat in Paramaribo was enkele jaren terug nog een straat vol bedrijvigheid. Een bekende zaak voor fietsonderdelen en tuinartikelen was niet ver gelegen van een bromfietsenzaak. Dit allemaal naast verschillende andere zaken die het winkelen aangenaam maakten.

De Covid-19-pandemie heeft niet alleen wereldwijd, maar ook op lokaal niveau grote gevolgen gehad voor bedrijven en winkels in Suriname. Veel winkels in de binnenstad zijn gesloten vanwege de economische gevolgen van Covid-19 en die impact is nog altijd merkbaar.

Spookstad
Regelmatig merken burgers dat het aantal winkels dat de deuren sluit lijkt nog steeds niet voorbij is. Dit heeft ertoe geleid, dat in het centrum van Paramaribo veel gebieden het gevoel van een spookstad oproepen. Het gevoel wordt versterkt door het geringe publiek dat nog waar te nemen is.  

Voor ondernemers is dit een trieste realiteit. Ondernemers zijn namelijk afhankelijk van de lokale gemeenschap en toeristen om hun bedrijf draaiende te houden.

Ondernemers hebben al vaker de pijnpunten aangekaart en hebben het belang benadrukt waarbij de overheid aan de slag gaat om de ondernemers te ondersteunen. Financiële steunmaatregelen zouden volgens de ondernemers de bedrijven in staat stellen om de moeilijke tijden te kunnen overleven en om het sluiten van hun deuren te voorkomen.

Bij herhaling is er door diverse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven op gewezen,dat acties in het voordeel van het bedrijfsleven tot nog toe zijn uitgebleven. Juist omdat bedrijven ook voor werkgelegenheid zorgdragen, veronderstelt deze doelgroep dat er serieus naar deze ontwikkeling wordt gekeken.

Beleid
Een ondernemer noemt in dit verband ook slecht beleid als oorzaak voor deze crisis. “Maar ook zijn er politici die geen wereldvisie hebben”, vult de man aan.  

De ondernemer durft ook de hand in eigen boezem te steken en merkt op dat het ook belangrijk is dat ondernemers bereid moeten zijn om zich te blijven aanpassen aan de veranderende economische realiteit van vandaag, anno 2023.

Winkelcentra

Een andere factor waar de ondernemer op wijst als reden voor de terugval van de bedrijvigheid in de binnenstad is dat momenteel in veel buurten de bedrijvigheid in de eigen omgeving is toegenomen. “Complete winkelcentra zijn ontstaan buiten Paramaribo in de verschillende wijken, waardoor de mensen geen behoefte meer hebben om naar het centrum te komen om iets te kopen”, merkt de ondernemer op. “Bijna alles is in de buurten te vinden en de enige mensen die nog massaal naar het centrum van Paramaribo reizen zijn de mensen die gebruikmaken van openbaar vervoer, omdat de bussen het centrum als aankomst- en vertrekpunt hebben”, verklaart de man. 

Voor alle duidelijkheid wijst hij er nogmaals op dat burgers ondertussen een groot deel van de benodigde producten in de eigen buurten kunnen aanschaffen. “En daardoor loopt de stad in principe leeg”, besluit deze ondernemer.

RB

error: Kopiëren mag niet!