Terug naar een restrictief toegangsbeleid: veiligheid burgers essentieel

Suriname staat bekend om zijn openheid voor buitenlandse toeristen en vreemdelingen, maar er bestaat soms bezorgdheid over de mogelijkheden voor mensenhandel en smokkel. De beslissing van de regering om gratis toegang te verlenen aan alle buitenlanders zonder strenge regels, leidt tot een toename van mensenhandel, wat een bezorgende trend is. Dit heeft consequenties voor de reputatie van het land, evenals voor zijn economische en sociale welzijn. 

Gateway

Met de gemakkelijke toegang tot Suriname maken mensen van verschillende landen gebruik van het land als een gateway om andere (buur-)landen te bereiken. Om deze reden heeft de regering besloten om het toegangsbeleid te verscherpen en meer controles uit te voeren op buitenlandse reizigers. Dit zal helpen om misbruik van het land, zoals mensenhandel en smokkel, te voorkomen.

Onopgemerkt

Hoewel dit op het eerste gezicht als een positieve ontwikkeling lijkt, heeft het ernstige risico’s. Door het gebrek aan immigratiecontroles en beperkingen is het voor criminelen gemakkelijk om onopgemerkt binnen te komen, wat een serieus bedreiging vormt voor de veiligheid van de burgers. Suriname’s falen om haar grenzen effectief te monitoren en te reguleren, kan leiden tot een stroom criminelen, terroristen en andere kwaadwillende personen die een gevaarlijke bedreiging vormen voor de burgers van het land.

Grote groepen Cubanen, Venezolanen, Haïtianen, Chinezen, Indiërs , Afrikanen en anderen reizen illegaal, naar andere landen, met als eindbestemming vooral de Verenigde Staten en Frans-Guyana, om zo Frankrijk binnen te komen. 

Suriname staat in de wereld bekend als een drugstransitoland, waar onlangs is gebleken dat 20% van alle drugs die Frankrijk binnenkomt, via Suriname naar Frans-Guyana gaat met als eindbestemming Frankrijk.

Toename criminele activiteiten

Bovendien heeft het verlenen van individuele toegang tot het land zonder enige inspectie of achtergrondcontroles een vruchtbare voedingsbodem gecreëerd voor criminele activiteiten. Personen met kwaadaardige bedoelingen kunnen gemakkelijk Suriname binnenkomen en verlaten zonder enig spoor achter te laten.

Criminelen maken gebruik van Suriname als uitvalsbasis voor een reeks criminele activiteiten, waaronder drugs- en mensenhandel, wapensmokkel en illegaal jagen, die als gevolg van het soepele beleid van het land floreren.

Deze toename van criminele activiteiten kan leiden tot aanzienlijke economische en sociale schade, waaronder een toename van het aantal misdaden, een daling van het toerisme en een potentiële internationale boycot die de economie van het land kan lamleggen.

Recente gebeurtenissen baren zorgen over het land, dat een hub wordt voor illegale activiteiten.

De beslissing van de overheid om alle buitenlanders gratis toegang te verlenen zonder strenge regelgeving leidt tot een toename van mensensmokkel, wat een verontrustende trend is. Dit heeft gevolgen voor de reputatie van het land, evenals voor de economische en sociale welvaart.

Het gaat niet alleen de burgers hun welzijn in gevaar brengen wanneer het zoveel gekoesterde toeristenbeleid in duigen valt, want geen enkele toerist wil naar een land waar hun veiligheid niet is gegarandeerd.

Het is daarom zaak dat de regering zo spoedig als mogelijk teruggaat naar een restrictieve toegangspolitiek waarbij uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor landen met een goede staat, een goede economie en een stabiele democratie.

(Foto: Cubanen wilden in november-december 2020 met honderden de oversteek maken naar Guyana en bivakkeerden bij de veersteiger Canawaima.Deze groep werd helaas geweigerd door de Guyanese regering om het land binnen te komen. Uiteindelijk verdwenen ze met de noordenwind en niemand heeft ooit meer wat over ze gehoord. Dit toont duidelijk aan dat er op ons thuisfront een goed georganiseerde opvanggroep moet zijn geweest.)

error: Kopiëren mag niet!