Tabu Taki is een nieuw praatprogramma in Suriname waarin de effecten van de verschillende manieren van gedachtengang, levensstijl, traditie en opvoeding wordt besproken. Dit wordt gedaan middels dialoog, gezonde discussies, advies van deskundigen en ervaringsdeskundigen. Achter dit programma staat de organisatie Boldness2Conquer als hoofdpartner/founder. De eerste aflevering van dit programma was op 18 maart.
Ruth Belfor, Life Coach en Oplossingsgerichte therapeut tevens directrice van de organisatie Boldness2Conquer, vertelt dat er tijdens de eerste episode gesproken is over het thema ‘houden van jezelf’ en de verschillende vormen daarvan. “We hebben gesproken over geestelijke-, mentale-, emotionele- en fysieke self-love.”
Belfor geeft aan, dat de organisatie partners heeft, die het programma per episode steunen/sponsoren. Daarnaast zijn er ook sponsors die het hele seizoen van het programma willen sponsoren. “Een van de partners voor Tabu Taki is de Selfie Love Studio. Daar maken we gebruik van de locatie. Dus het is lekker knus. Er kunnen om en bij 30 man bij”, zegt Belfor.
Zij stelt, dat ze met de topics meerdere mensen willen bereiken, dus recorden zij het programma. Het doel is om dit op de televisie te plaatsen. Maar, ook willen zij een Facebook Watch programma ervan maken. “Natuurlijk zullen we rekening houden met mensen hun privacy en hoogstwaarschijnlijk wel hun stemmen laten horen. En niet altijd de gezichten erachter. Want natuurlijk is het nog steeds taboe. We gaan over onderwerpen praten die we niet graag bespreken in de samenleving.”
De directrice geeft aan, dat er dingen zijn die mensen doen, omdat het hen zo is aangeleerd. Daarbij haalt zij ook een gezegde aan: ‘Als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg.’ En zegt daarop het volgende: “Op vele gebieden in ons leven, of het nou mentaal, emotioneel, fysiek of seksueel is. De keuzes die we maken in het dagelijks leven, we zien dat het niet altijd goede resultaten voor ons als mens heeft. En we zijn bang om erover te praten. We zijn bang, omdat we het altijd zo hebben gedaan.”
“Tijdens de avond over ‘self-love’ hebben we bijvoorbeeld gesproken over suïcide. Houdt iemand van zichzelf als die persoon suïcidaal is? Het zijn zaken die je niet gewoon bespreekt. Men is bang om zulke dingen te bespreken. Zulke dingen zeg je niet in het openbaar. In de komende episodes gaan we praten over relaties, volwassen worden, incest, seksuele oriëntatie. En over de pressure die ermee komt als jij bijvoorbeeld niet dezelfde politieke kleur hebt als jouw familie. Of niet dezelfde geloofsovertuiging hebt als je familie. We gaan ook praten over geld en geld overtuigingen.”
“In de samenleving hoor je ook vaak van ‘Oké, tei kong bigi ie sa go pina pina.’ Maar dat zijn geen zaken die we door willen geven aan onze kinderen. En als we niet praten over die overtuigingen die niet voor ons hebben gewerkt, om daarna te praten over wat wel voor ons kan werken, dan gaan we altijd dezelfde resultaten hebben. Dat willen we ook verbreken. Een ieder kan deelnemen aan dit programma. Men kan het volgen, we gaan binnenkort aangeven met welke televisie stations we in zee gaan. We zullen het ook leuk maken. Zodat het niet alleen maar serieus gepraat is en brainstormen en voorstellen geven. We zullen wat entertainment hebben in de vorm van dans of art.”
Belfor geeft ook aan, dat men op de pagina van ‘Boldness2Conquer’ informatie kan vinden hoe een partner of sponsor te worden van het praatprogramma. “We hebben een bericht geplaatst waar men zich kan registreren en dan krijg je een mail van mij met onze sponsorship pakketten. Je kan persoonlijk gesponsord worden. Maar, dit kan ook via het bedrijf waar je werkt. Misschien via hun CSR-programma of hun SDG-programma. We geven ook invulling aan zulke niet-topics. We staan er open voor om met een ieder te werken. Want het belangrijkste is dat dit bericht overal moet komen.”
“Iedereen in Suriname kan het voortouw nemen wat zulke zaken betreft. We hoeven niet met dezelfde stijlen van praten, complexe tolerantie voor ongezonde relaties en dynamieken te kiezen. We kunnen zelf het voorbeeld zijn om verandering te brengen in de gemeenschap en regio. We brengen daarom dialoog tussen de verschillende generaties, omdat we willen werken aan genezing, verbetering en bewustwording”, aldus Belfor.
SK