Recordvangst cocaïne in Italië
DOOR DUNCAN MIL

18 april 2023 – De Italiaanse politie heeft twee ton cocaïne, met een straatwaarde van 483 miljoen dollar, in beslag genomen voor de kust van Sicilië. De misdaadgroep ‘Ndrangheta, gevestigd in Calabrië, controleert de drugshandel in Italië.

De Guardia di Finanza (financiële politie) vond de drugs verpakt in 70 waterdichte pakketten die bij elkaar werden gehouden door netten en door reddingsboeien drijvend werden gehouden. Ze zeiden dat ze op maandag (17 april) ook een volgapparaat hadden gevonden dat aan de pakketten was bevestigd in Golfo di Catania op Sicilië.

Een luchtpatrouille zag de pakketten. De politie vermoedt dat de cocaïne door een vrachtschip op zee is achtergelaten om vervolgens door een criminele organisatie te worden opgehaald en naar het vasteland te worden vervoerd.

Het Cosa Nostra-syndicaat domineert lange tijd de georganiseerde misdaad op het eiland Sicilië.

In januari arresteerden de Italiaanse autoriteiten de ‘laatste peetvader’ van de groep, de 60-jarige Matteo Messina Denaro, na een zoektocht van drie decennia.

Tegenwoordig wordt de drugshandel in Italië, en een groot deel van Europa, gedomineerd door de misdaadgroep ‘Ndrangheta’. Door de greep van het syndicaat op de Italiaanse haven Gioia Tauro kan het zich voeden met enkele van de meest winstgevende drugsroutes tussen Europa en Amerika.

De Europese wetshandhavingsinstantie Europol heeft ‘Ndrangheta geïdentificeerd als een van de “meest bedreigende” georganiseerde misdaadgroepen ter wereld vanwege zijn “enorme financiële macht” en “immense corrupte macht”.

Het syndicaat bestaat uit een uitgestrekt netwerk van ‘ndrina’, of clans, geworteld in Calabrië op het Italiaanse vasteland nabij Sicilië, en verdient naar schatting 60 miljard dollar per jaar – ongeveer gelijk aan het BBP van Kroatië.

error: Kopiëren mag niet!