Poll: Veel burgers vinden dat economische crisis niet is veroorzaakt door externe factoren

Uit een afgelopen week gehouden poll op de website van Dagblad Suriname blijkt, dat veel Surinamers van mening zijn, dat de huidige economische crisis niet is veroorzaakt door externe factoren. 

Van de 1.545 personen die de poll hebben ingevuld hebben er 978 aangegeven, dat externe factoren niet ten grondslag liggen aan de crisis van vandaag de dag (63 procent). 399 stemmers (26%) hebben ‘Ja’ aangevinkt en vinden dus dat externe factoren wel hun invloed hebben gehad op de economische crisis. Ook blijken er 168 personen te zijn die vinden, dat de crisis soms is veroorzaakt door externe factoren, 11 procent.

In het algemeen lijkt de meerderheid van de Surinamers te denken, dat de economische crisis in Suriname voornamelijk het gevolg is van een gebrek aan economische planning van de overheid en interne politieke omstandigheden. 

De daling van de olie- en goudprijzen rond 2013 heeft mogelijk ook een belangrijke rol gespeeld in het veroorzaken van de economische crisis. Hoge inflatie, stijgende werkloosheid en lage consumptie hebben de situatie verder verergerd. 

Bovendien heeft de huidige regering moeite om de schulden te herschikken en heeft de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF)  ervoor gezorgd dat de bevolking in armoede is beland. Toch zou gesteld kunnen worden, dat de huidige crisis wel degelijk is veroorzaakt door externe factoren en dat begon uiternaard met de overname van een forse financiële schulden erfenis van twee voorgaande regeringen Bouterse. En, dat had weer tot gevolg, dat de huidige regering zich genoodzaakt zag om in zee te gaan met het IMF met alle gevolgen vandien voor het volk. Daarbovenop, en dat kan niet ontkend worden, heeft de oorlog in Oekraïne ook zo zijn impact op de lokale Surinaamse economie. En, tot slot kan ook niet uit het oog worden verloren de a la dol op hol geslagen wisselkoers. Kortom, er zijn genoeg externe factoren die aan de basis liggen van de huidige financieel-economische crisis. 

De vraag is nu wel gerechtvaardigd of de huidige regering er wel of niet goed aan heeft gedaan om de hulp in te roepen van het IMF, want daardoor is de bevolking nu gedompeld in grote financiële problemen en moeten velen gedwongen hosselen om iedere maand rond te kunnen komen. Natuurlijk doet de regering haar best om het volk enigszins financieel tegemoet te komen, maar die extra’s zijn uiteindelijk geen extra’s, omdat de prijzen van producten en diensten maar blijven stijgen.

PK

error: Kopiëren mag niet!