China’s Europese EV-invasie
DOOR DUNCAN MIL

18 april 2023 – De Chinese fabrikanten van elektrische auto’s SAIC en BYD – of Build Your Dream – behoren tot de Chinese merken die zich voorbereiden om de Europese markten te bestormen en verkoop binnen te halen met batterijmodellen uit het middensegment.

Industrieanalisten waarschuwen dat de opkomst van China het automobiellandschap van het continent gedurende een decennium zal hervormen, met name het massamarktsegment van meer dan € 30.000 ($ 33.000 plus).

Het merk Ora van Great Wall wil de markt betreden met zijn Ora Funky Cat-model van € 34.000 ($ 37.250). De in Shanghai gevestigde SAIC’s MG4, met geavanceerde software voor bestuurdersassistentie, wordt verkocht voor € 30.600 ($ 33.540) – ongeveer 35% onder de concurrentie, de Tesla Model 3, voor € 48.700 ($ 53.370).

BYD, de door Warren Buffett gesteunde groep en de grootste fabrikant van elektrische auto’s in China, heeft nieuwe massamarktmodellen gelanceerd, waaronder een van de kleinste en goedkoopste elektrische auto’s tot nu toe. De Seagull-hatchback van BYD biedt een actieradius van 300 km vanaf zijn lithium-ion-bladebatterij voor slechts € 10.350 ($ 11.360).

Carlos Tavares, CEO van Stellantis, waarschuwde dat Chinese door de staat gesteunde bedrijven hun voertuigen met verlies zouden verkopen om Europese merken te ondermijnen en hun marktaandeel te vergroten.

“De markt staat wijd open voor de Chinezen,” zei Tavares.

De komst van elektrische voertuigen heeft Chinese merken hun eerste kans op dominantie op het internationale toneel gegeven. De Chinese technologiereuzen hebben sinds 2021 meer dan € 17 miljard ($ 19 miljard) in auto-gerelateerde technologieën geploegd.

“Als Europa het concurrentievermogen van zijn auto-industrie wil behouden, moet de EU een sterk eigen industriebeleid invoeren dat past bij de krachtige steun van de Chinezen en Amerikanen voor elektrische auto’s”, zegt Julia Poliscanova, directeur van de groene lobbygroep Transport en Milieu.

error: Kopiëren mag niet!