Amerikaans diplomatiek konvooi aangevallen in Soedan

De topdiplomaat van Washington zei dinsdag dat een konvooi van de Amerikaanse ambassade in Soedan onder vuur kwam te liggen en “willekeurige militaire operaties” aan de kaak stelde toen de strijdkrachten van het land en een machtige rivaal voor de vierde dag zware wapens loslieten in stedelijke gebieden.

Meer dan 185 mensen zijn gedood en meer dan 1.800 gewond, volgens cijfers van de VN, waarbij de instorting van burgers en strijders niet is meegerekend.

Topdiplomaten hebben er bij de twee rivaliserende generaals – legerchef generaal Abdel-Fattah Burhan en RSF-leider generaal Mohammed Hamdan Dagalo – op aangedrongen de gevechten te staken.

Beide generaals hebben een lange geschiedenis van mensenrechtenschendingen en hun strijdkrachten hebben hard opgetreden tegen pro-democratische activisten.

Slechts vier jaar geleden wekte Soedan hoop nadat een volksopstand hielp bij de afzetting van de oude autocratische leider Omar al-Bashir.

Maar de onrust sindsdien, vooral de staatsgreep van 2021, heeft de democratische drang gefrustreerd en de economie verwoest. Een derde van de bevolking – ongeveer 16 miljoen mensen – is nu afhankelijk van humanitaire hulp in het hulpbronnenrijke land.

error: Kopiëren mag niet!