Soedanese machtsstrijd
DOOR DUNCAN MIL

17 april 2023 – In Soedan wordt hevig gevochten tussen troepen die loyaal zijn aan legerleider generaal Abdel Fattah al-Burhan en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) onder leiding van generaal Mohamed Hamdan Dagalo.

Tot voor kort waren Burhan en Dagalo, bekend als Hemedti, bondgenoten. Ze werkten samen om de Soedanese president Omar al-Bashir in 2019 omver te werpen. Ze speelden ook een cruciale rol bij de militaire staatsgreep in 2021.

Bashir had het land bijna drie decennia geleid, maar wijdverbreide protesten tegen de torenhoge broodprijzen leidden tot zijn afzetting.

Een ongemakkelijke alliantie tussen militaire en burgergroepen regeerde tot 2021, toen een tweede militaire staatsgreep – met Russische steun – de civiele overgangsregering omver wierp en een verwoestende slag toebracht aan de Soedanese pro-democratische beweging.

In 2022 ontstonden er spanningen tijdens de onderhandelingen om de RSF te integreren in het leger van het land als onderdeel van plannen om het burgerbestuur te herstellen. Burhan en Dagalo zijn nu verwikkeld in een machtsstrijd terwijl het Soedanese leger en rivaliserende RSF strijden om controle over het land.

Volgens satellietbeelden van Maxar zijn overheidsgebouwen, waaronder het hoofdkwartier van het leger en het ministerie van Defensie, vernietigd in de hoofdstad Khartoum, en RSF-bases in de aangrenzende stad Omdurman.

error: Kopiëren mag niet!