Provisorisch herstelde ringdam Johanna Margaretha weer doorgebroken

De niet lang geleden provisorisch met de hand herstelde breuk in de ringdam achter voormalig plantage Johanna Margaretha aan de rechteroever van de Commewijne, is weer doorgebroken. Op andere plekken dreigt de dam het ook te begeven. 

De ongewenste situatie waarbij zeewater bij een hoogwaterstand het daarachter liggend natuurrijk zwampgebied binnenstroomt doet zich al enkele maanden voor. Vanuit het ministerie van Openbare Werken worden nu in samenwerking met de districtsautoriteiten voorbereidingen getroffen om ongeveer 50 meter landinwaarts een nieuwe dam op te werpen. 

De op te werpen nieuwe dam zal volgens districtscommissaris Mohamed Shafiek van Commewijne tot naar de naburige voormalige plantages Rust en Werk en Frederiksdorp worden getrokken. Ook bij het verder afgelegen vissersdorp Pomona zal de ringdam worden aangepakt. 

Afgelopen week zijn de districtssecretaris de heer Tjokro en een vertegenwoordiger van Surzwam N.V naar Johanna Margaretha getrokken om volgens afspraak onder begeleiding van een vertegenwoordiger van de plaatselijke ressortraad zich bij de ringdam te oriënteren. Tot ongenoegen van districtscommissaris Mohammed Shafiek was de vertegenwoordiger van de ressortraad ondanks de gemaakte afspraak niet ter plekke aanwezig om de districtssecretaris en de Surzwam vertegenwoordiger naar achteren bij de ringdam te varen. Hierdoor is volgens dc Mohamed Shafiek kostbare tijd verloren gegaan. 

Volgens de districtscommissaris ligt het in de bedoeling binnenkort een speciale graafmachine naar het gebied te brengen om de nieuwe dam op te werpen. Vanwege de toegankelijkheid van het gebied, waarbij zware machines over een uitgestrekt zwampgebied getransporteerd moeten worden, zorgt dit voor de nodige logistieke uitdagingen. Hoe eerder Surzwam N.V zich in het gebied kan oriënteren, hoe eerder de werkzaamheden zullen kunnen beginnen.

SS

error: Kopiëren mag niet!