President Santokhi noemt uitblijven afbouw subsidie struikelblok IMF-Programma 

“Wij zeggen, wij kijken tot waar het volk kan, de rek is al uit de samenleving”

“Ik ga open kaart spelen, het IMF wil dat de afbouw van volledige subsidie plaatsvindt. Op energie, water, gas. Wij zeggen, wij kijken tot waar het volk kan. De rek is al uit in de samenleving. Als het volk niet kan dragen, dan gaan wij andere oplossingen zoeken. Wij hebben een commitment en we gaan het zodanig doen, dat de breedste schouders de lasten dragen en dat de kleine man het niet voelt”, aldus president Chandrikapersad Santokhi over de situatie van het vastgelopen programma van Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds, IMF. 

De fondsen uit Washington zijn uitgebleven sinds de eerste tranche. Ons land voldoet volgens het IMF niet aan de eisen. Inmiddels neemt de macro-economische crisis ergere vormen aan in het land. 

Gesprekken duren lang 

De ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname zijn momenteel in de VS, gaf de president aan. De ministers zijn gesprekken gaan voeren met het IMF. “We zijn bezig met heronderhandelingen, het duurt lang ja”, aldus de president. 

Tegenover lokale media gaf Ramdin aan, dat de gesprekken ‘goed’ verlopen, maar dat hij er inhoudelijk niet op wilde ingaan. Volgens hem worden gesprekken gevoerd in een respectvolle sfeer. Ook met de bondgenoten en landen waarmee Suriname bilaterale schulden heeft wordt gesproken. Suriname heeft schulden bij China, India, Israël en Europese landen.  

IMF-Programma 

Het IMF werkt nauw samen met de Surinaamse autoriteiten om het financieringsprogramma terug op de rails te brengen. Het zoekt ook naar vooruitgang in de besprekingen met China over de bilaterale gesprekken. Dit zei Nigel Chalk, waarnemend directeur van het IMF-departement voor het westelijk halfrond. 

Het IMF en Suriname waren eind 2021 bezig met een financieringsprogramma van bijna 700 miljoen dollar, maar dat liep vast nadat de eerste evaluatie meer dan een jaar geleden was goedgekeurd. Voordat het programma ontspoorde, werd ongeveer $ 110 miljoen aan betalingen aangekondigd. “We hebben heel hard met Suriname, gewerkt om het programma weer op de rails te krijgen en om door te gaan met de investeringen in macrostabiliteit die de regering heeft gedaan”, zei Chalk tijdens een persconferentie. 

error: Kopiëren mag niet!