Oud-directeur DNV door OM gedagvaard – Veira verdacht van onder meer ontvoering

Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) dat door het Openbaar Ministerie (OM) op 11 december 2020 was gevorderd tegen de militair Danielle Veira (voormalig directeur van DNV) en de burger I. M, is op 29 maart 2023 door de rechter-commissaris (rc) afgesloten. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

Tijdens het gvo zijn personen onder ede als getuige gehoord, waaronder enkelen als anonieme/bedreigde getuigen. Tevens is door de rc een rechtshulpverzoek gedaan aan de bevoegde autoriteiten in Nederland om ook daar een getuige onder ede te horen. Verder is er een huiszoeking gedaan onder leiding van de rechter-commissaris..

De zaak van I.M zal op 27 april 2023 dienen voor de Kantonrechter en Danielle Veira zal op 28 april 2023 moeten verschijnen voor de Krijgsraad.

Zij worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan onder andere  het medeplegen  van wederrechtelijke vrijheidsberoving (ontvoering), oplichting, diefstal, huisvredebreuk en overtreding van de Vuurwapenwet. In deze strafzaak zijn al  enkele personen veroordeeld door de strafrechter.

Het gaat om de zaak waarbij op 16 april 2020 om drie uur in de ochtend  door leden van het DNV een brute inval werd gedaan in de woning van toenmalig Strei!!-kandidaat (voor de verkiezingen van 25 mei 2020)  Rodney Cairo. Daarbij werd Cairo mishandeld en enkele uren zelfs gegijzeld. De leiding van het Korps Politie Suriname liet kort na de inval weten, dat het niet de politie was die met zwaar gewapende agenten de inval had gepleegd. “Ik heb de politie de opdracht gegeven om zich terug te trekken. Het betrof hier een operatie van het Directoraat Nationale Veiligheid”, aldus destijds korpschef Roberto Prade. 

De inval werd gepleegd door vier in het zwart geklede, gemaskerde en zwaarbewapende mannen. De politie die ter plekke aankwam, vroeg  versterking. Uiteindelijk bleek uit camerabeelden dat de politie vertrok, zonder in te grijpen. Een van de personen die betrokken was bij deze actie, verklaarde tegenover de politie dat in opdracht van het Directoraat Nationale Veiligheid was gehandeld.  

Volgens Strei! was Cairo tijdens de inval hardhandig aangepakt. Hij werd een aantal uren gegijzeld en vertoonde daarna enkele schrammen, de rechterzijde van zijn gezicht was opgezwollen en hij vertoonde blauwe plekken. Cairo had rode striemen aan beide handen ter hoogte van de polsen. Bij deze inval hebben de invallers zijn mobiele telefoons en wat legitimatiedocumenten in beslag genomen

Danielle Veira kwam destijds ook in een persconferentie met een verklaring. Zij zei het resultaat van het onderzoek van het Openbaar Ministerie af te wachten. “Het recht moet zijn beloop hebben. Het OM heeft de volledige ruimte om te komen tot waarheidsvinding”, zei Veira Rodney Cairo had toen al een klacht ingediend tegen Veira. 

Verder verklaarde Veira nog: “Ik had beloofd te komen met een statement inzake een kwestie waarbij het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) genoemd en besproken wordt. Begrijpelijk dat een reactie wordt verwacht, zeker door de wijze van berichtgeving welke een aantasting is van de integriteit van DNV, de leiding en haar medewerkers. “Echter informatie, dan wel een gedetailleerd statement van deze zijde kan het onderzoek van de politie wellicht beïnvloeden en dat mag geenszins het geval zijn.”

Over de inval kwamen diverse politieke partijen met verklaringen uit, waarin ze allen het optreden van leden van DNV afkeurden.

PK

error: Kopiëren mag niet!