Moeder maakt zich zorgen over gedrag jongeren

Verona, een moeder, geeft tegenover de redactie van Dagblad Suriname aan, dat zij zich enorm veel zorgen maakt over het gedrag van de jongeren tegenwoordig. Zij merkt op dat jongeren geen respect meer hebben voor ouderen. “De jongeren houden zich bezig met geweld, drugs en alcohol. Ook is sprake van veel tienerzwangerschappen”, zegt de vrouw.

Aan Verona werd gevraagd hoe dit probleem aangepakt zou kunnen worden. Zij zegt hierop dat ouders veel met hun kinderen moeten praten en corrigerend moeten optreden waar nodig is. Verder geeft zij aan, dat er ook veel voorlichting over deze onderwerpen gegeven moet worden op scholen. “Ik begrijp dat ouders 2-3 banen hebben, zodat zij hun gezin in het leven kunnen houden, maar tijd voor de kinderen moet je sowieso maken, anders gaat het helemaal mis. De kinderen komen in aanraking met mensen op het internet of vrienden op school, die hen op een verkeerde pad kunnen brengen. Ouders moeten niet pas ingrijpen wanneer het te laat is.”

Verona stelt, dat het een hele uitdaging is om kinderen tegenwoordig op te voeden. “Vroeger kregen kinderen lijfstraffen en waren zij bang voor hun ouders. Tegenwoordig is het advies om liefdevolle gesprekken met de kinderen te voeren wanneer zij verkeerd gehandeld hebben. Dit, zodat het kind geneigd is zich vrij te uiten en bovendien ook veilig voelt bij de ouders. Vele kinderen die lijfstraffen kregen, zijn uiteindelijk wel goed er vanaf gekomen. Maar, toch erkennen sommigen, dat het heel veel trauma met zich heeft meegebracht. Ze waren bang om verkeerde dingen te doen, bang om geslagen te worden, bang om zich te uiten bij hun ouders. Dit pakt dus negatief uit. Ouders moeten dus andere manieren creëren om hun kinderen op het rechte spoor te houden. Indien zij dat niet zelf kunnen, moeten zij deskundige hulp inroepen.”

Verona hoopt dat het uiteindelijk goed zal komen met de jongeren. “Uiteindelijk ligt onze toekomst in hun handen. Jongeren moeten een ding onthouden: je hoeft geen fouten te maken om vervolgens eruit te leren. Je kan soms van te voren zien waar je keuzes naar toe zullen leiden. Je hebt het zelf in de hand om goede keuzes te maken. Je hoeft niet te doen wat jouw vrienden doen. Je hoeft niet erbij te horen. Uiteindelijk zal een negatief gedrag/keuze gevolgen hebben voor je toekomst, zeker als het gaat om het vinden van een baan. Een positief gedrag zal daarentegen deuren voor je openen in de maatschappij. Luister daarom naar je ouders. Ze houden van je en willen je beschermen tegen gevaren”, aldus Verona.

SK

error: Kopiëren mag niet!