Hoe kan oliesmokkel tegengegaan worden?

De redactie van Dagblad Suriname vroeg zich af hoe de smokkel van olie zou kunnen worden aangepakt. Natuurlijk kan dat door in nde eerste plaats een combinatie van preventieve maatregelen en repressieve actie. Zo moeten Suriname en Frans-Guyana, die het doelwit zijn van olie smokkel, beter in staat zijn om hun territorium te bewaken.

Dit kan worden gedaan door de oprichting van meer grensbewaking posten, het opleiden van meer grenswachten, het gebruik van geavanceerde detectie apparatuur en het versterken van de bestaande wetgeving.

Al deze maatregelen kunnen helpen bij het identificeren en tegengaan van oliesmokkel.

Daarnaast moeten er ook repressieve acties worden ondernomen om olie smokkel tegen te gaan. Landen moeten actief op zoek gaan naar en vervolgen van mensen die zich schuldig maken aan die vorm van  smokkel. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld de oprichting van een speciaal team dat verantwoordelijk is voor het opsporen en vervolgen van verdachten.

Verder kunnen landen ook samenwerken met andere landen om de  smokkel tegen te gaan; bijvoorbeeld door de uitwisseling van informatie en samenwerking in onderzoeken.

Straffen verzwaren

De straffen voor oliesmokkel zouden kunnen worden verzwaard. Deze straffen moeten afschrikwekkend genoeg zijn om mensen uit te schakelen die hun handen in het olie-smokkelspel willen steken. Dit kan worden bereikt door het verhogen van de maximale straf voor olie smokkel en het verstrekken van strengere geldboetes

Maar, in Suriname wordt de hoogte van de boete vastgesteld door het Openbaar Ministerie. De smokkelaars komen er gemakkelijk van af door een boete te betalen, wat niet wegneemt dat ze vervolgens  normaal doorgaan met het illegale gedrag.

Betere registratie

Er wordt veel olie gebruikt in de goudindustrie, met name in de kleinschalige goudwinning. Die is niet gereguleerd waardoor de overheid geen overzicht heeft wat er gebeurt in deze illegale sector, die is opgezet door verschillende regeringen. In het verleden zijn pogingen mislukt om deze te registreren. De personen komen direct in verzet en vaak dreigt men met geweld.

Het is in de kringen bekend, dat velen worden gefinancierd door personen die wonen in Paramaribo en die ook hun netwerken hebben naar de politiek.

Een manier om hen te verplichten zich te registreren is de olieverkoop te centraliseren.

Ze niet verbieden te werken, maar dat men een vergunning moet hebben voor een operatie. Zonder de vergunning mag men de olie niet verkopen. Hierdoor heeft de staat de registratie gedaan en kan ook weten of de hoeveelheid olie daadwerkelijk voor die sector is bestemd.

Overtreding moet gepaard gaan met zware sancties voor beide partijen.

Het is belangrijk, dat de illegale goudzoekers worden geregistreerd, zodat de overheid hun activiteiten kan monitoren en bestrijden. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de illegale goudwinning wordt gestopt. De overheid moet ook ervoor zorgen dat de goudzoekers de juiste informatie krijgen over de wetten en regels in Suriname.

Ze moeten ook worden opgeleid over de veiligheidsmaatregelen die ze moeten nemen om deze activiteiten zo veilig mogelijk uit te voeren.

error: Kopiëren mag niet!