Advocaat Algoe krijgt truckchauffeur vrij

In de zaak waarin een containertruck met illegale sigaretten was aangehouden bij een controle te Boskamp, heeft advocaat Chandra Algoe de truckchauffeur vrijgepleit bij de rechter-commissaris.

Afgelopen dinsdag werd de truckchauffeur met de 40 voet container gestopt, terwijl hij op weg was naar Nickerie. In de container werd een aantal dozen sigaretten aangetroffen die helemaal voorin de container waren. Daarachter was plantmateriaal en mest ingeladen. De truckchauffeur kreeg ook alleen bonnen mee betrekking hebbende op plantmateriaal en mest.

Algoe gaf bij de voorgeleiding aan de Officier van Justitie te kennen, dat de truckchauffeur slechts zijn werk deed. Het inladen van de truck behoort niet tot zijn taak. Daarnaast kon hij van de containerdeur uit niet zien, dat er voorin dozen met andere goederen waren ingeladen. 

Algoe gaf aan, dat de politie vermoedelijk een tip heeft gehad, want zij moest over de hele lading plantmateriaal en mest klimmen om de dozen met sigaretten te vinden. Algoe stelde, dat het hier gaat om een niet-opzettelijke overtreding van de Wet tegengaan Smokkelen en vroeg de vervolging om de zaak met een boete af te handelen. De Officier van Justitie kon zich vinden in de argumentatie van de advocaat, dat er hier sprake is van een niet-opzettelijke overtreding en was ook niet onwillig om de zaak buiten proces af te handelen, alleen zijn de goederen wel in beslag genomen, maar nog niet geïnventariseerd en geteld. De Officier van Justitie stuurde daarom de zaak naar de rechter-commissaris.

Bij de rechter-commissaris voerde Algoe aan, dat nu er een verzoek tot afdoening buiten proces bij het Openbaar Ministerie ligt en alle goederen in beslag zijn genomen, er totaal geen noodzaak is om de truckchauffeur, die alleen zijn werk deed, nog langer aan te houden. Zeker nu het om een niet-opzettelijke overtreding gaat, is er totaal geen grondslag voor verdere aanhouding. 

De rechter-commissaris ging mee met de advocaat en verklaarde zijn aanhouding onrechtmatig en gelaste zijn onmiddellijke invrijheidstelling.

error: Kopiëren mag niet!