Verdachte vrijgesproken van aanrijding met dodelijke afloop

Kantonrechter Roy Elgin kwam niet tot het bewijs, dat Shantoesha G. verantwoordelijk was voor de aanrijding met dodelijke afloop van het slachtoffer K.K. op 23 december 2022.

Uit het onderzoek is gebleken, dat het slachtoffer de straat op rende, omdat hij zijn hond hoorde kermen. De hond was kort tevoren aangereden. Het slachtoffer rende de straat op, terwijl een pick-up kwam aangereden. Dit voertuig remde hard af en kon de aanrijding ternauwernood voorkomen.  Het slachtoffer rende door, terwijl op de andere weghelft Shantoesha kwam aangereden. Door de botsing liep het slachtoffer ernstige letsels op en liet vlak daarna het leven. Ook de hond werd daar levenloos aangetroffen.

De aanrijding vond plaats nabij Peperpot City in het district  Commewijne, waar geen straatverlichting is. 

Op de zitting werden donderdag 13 april twee getuigen gehoord, waaronder de bestuurder die precies achter Shantoesha reed. Hij zag de man in een flits, zag hoe de pick-up hem net miste en dat het slachtoffer door rende en tegen het voertuig van Shantoesha aankwam.

Advocaat Chandra Algoe, die Shantoesha bijstand verleende, heeft van meet af aan gezegd, dat Shantoesha het slachtoffer niet heeft aangereden, maar dat het slachtoffer tegen de zijkant van het voertuig van haar is aangekomen. De advocaat had hierbij foto’s overgelegd waarop duidelijk te zien is, dat het voertuig geen schade heeft aan de bumper. De getuigende politieman bevestigde dat het voertuig geen schade aan de bumper heeft.  

De rechter wilde ook van deze getuige weten of het daadwerkelijk pikdonker is ter plaatse. De agent gaf aan dat er een zijstraat daar is die verlicht is en dat een schijnsel op de hoofdweg te zien is.  Toen Algoe hem vroeg of dat schijnsel voldoende was om het slachtoffer dat de straat pardoes over rende te zien, moest hij het antwoord schuldig blijven.

De tweede getuige was daar heel helder over. Het slachtoffer was de veroorzaker van de aanrijding. Dat heeft hij ook bij de politie verklaard.

De Officier van Justitie erkende dat de aanmerkelijke schuld bij Santoesha ontbrak en vroeg haar vrij te spreken. In haar pleidooi wees Algoe erop, dat het verkeer gebaseerd is op ieders verantwoordelijkheid en dat nagegaan moet worden wie het verkeer in gevaar heeft gebracht. In dit geval is het slachtoffer degene die het verkeer in gevaar bracht, met het noodlottig gevolg voor hem. Ze vroeg de Kantonrechter om de verdachte integraal vrij te spreken.

De rechter ging hierin mee en Santoesha werd vrijgesproken.

error: Kopiëren mag niet!