Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld: supermarkthouders die producten in plastic zakjes verkopen, terwijl op die zakjes niets wordt vermeld over de producten erin. Productinformatie ontbreekt simpelweg. Wet- en regelgeving worden aan de laars gelapt en toezicht is er niet tot nauwelijks.
Aardappelen, uien, suiker en zout
Denk aan bijvoorbeeld de zakjes met aardappelen, suiker, uien en zout. Nooit is er een etiket op een zakje te vinden, waarop bijvoorbeeld staat vermeld wanneer het product is verpakt, waar het vandaan komt, het gewicht, enzovoorts. Het vermelden van productinformatie op producten is een verplichting, het moet.
De consument moet weten wat hij of zij koopt en niet een dag na aankoop van een zakje aardappelen of uien al moet constateren dat het gaat om oude uien en aardappelen: verschrompelde aardappelen en uien die van binnen verrot zijn. Natuurlijk vraagt de consument zich dan af, wanneer die producten zijn verpakt.
Gedoogd
Maar, de verkoop van genoemde producten in plastic zakjes zonder productinformatie lijkt te worden gedoogd. Immers, deze zakjes zijn werkelijk in iedere supermarkt te vinden. Er lijkt niet op gecontroleerd te worden door de bevoegde autoriteiten. De consument is de dupe, en er wordt gesold met de gezondheid van die consument.
EZ zwijgt
De redactie van Dagblad Suriname heeft hieromtrent uiteraard een reactie gevraagd aan de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ), Rishma Kuldipsingh.
Maar, zij heeft niet gereageerd. Wel kwam zij, in casu haar ministerie, de volgende dag met een persbericht waarin wordt gemeld, dat de Economische Controle Dienst, ECD, maandag 3 april controlewerkzaamheden heeft verricht in de districten Brokopondo en Sipaliwini. De ECD, zo schrijft EZ, werd geconfronteerd met enkele overtredingen, onder andere geen duidelijke prijsaanduiding en prijsopdrijving, die gelijk aangepakt moesten worden door de winkeliers.
Goederen die ter verkoop werden aangeboden, waren niet voorzien van een duidelijke prijsaanduiding.
Hiernaast werden de voorverpakte goederen, die door de winkeliers zelf worden verpakt, ook niet conform het juiste gewicht verkocht. Deze goederen zijn van de schappen gehaald en moesten opnieuw gewogen worden.
Maar, uit het persbericht van EZ blijkt weer duidelijk, dat de ECD kennelijk totaal geen aandacht heeft voor het ontbreken van productinfo op plastic zakjes met aardappelen, uien, suiker en zout.
Ongehoord
Het is ongehoord, ernstig en sollen met de volksgezondheid, dat hiervoor geen aandacht lijkt te zijn. De consument is overgeleverd aan de grillen en grollen van supermarkthouders die er niet op toezien, dat de zakjes worden voorzien van de verplichte productinformatie. Die consument wil weten wat hij of zij koopt, wanneer een product is verpakt en waar, wat de houdbaarheidsdatum is en het gewicht.
Consument beschermen
De verkoop van aardappelen, uien, zout en suiker in kleine plastic zakjes lijkt in de genen te zitten van de supermarkteigenaren, ze schijnen niet beter te weten en lijken te weigeren om zich aan te passen en hun klanten op correcte wijze te informeren over die verpakte producten. Hier ligt een taak voor het ministerie van EZ en haar Economische Controle Dienst. Ook zij moeten hun werk serieus nemen en consumenten beschermen.
PK