Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91, geeft op de vraag van de redactie van Dagblad Suriname over de tweederde meerderheid en de wijzigingen die moeten komen in de kiesregeling, te kennen dat de handelingen van de parlementariërs voor zich zullen spreken. “Dan spreekt het voor die parlementariërs”, zegt Del Castilho, omdat de besluiten die genomen worden in de Nationale Assemblee, alleen goedgekeurd worden indien ze tweederde deel van de 51 stemmen krijgen.
Democratisch gevoel
“Hun democratisch gevoel en hun besef in wiens dienst ze staan zal hierdoor kenbaar worden gemaakt. Wat de gemeenschap hoopt is dat het (een nieuw artikel in de kiesregeling) er doorheen gekomen is, want als het correct gedaan wordt en goed gedaan wordt, dan is het een goed begin voor Suriname om die vicieuze cirkel van armoede en de oude politiek te doorbreken.”
Een wrang gevoel?
Op de vraag of leden van het parlement geen wrang gevoel zullen krijgen zegt Del Castilho: “Ja het kan, maar ik ben overtuigd dat het dan alleen zal gelden voor het parlement. Want in de gemeenschap, zoals ik eerder aangaf, is de meerderheid voor een one person, one vote, one self-determination. De routes om naar het Constitutioneel Hof te stappen staan open, als men vindt dat de kiesregeling na de wijziging nog steeds niet voldoet. Dus die optie is nu wagenwijd open voor mensen om dat te doen, maar met alle gevolgen van dien.”
Tijds issue
“We weten dat we ten aanzien van de kiesregeling het woon- en verblijf beginsel hanteren. Gezien de nieuwe veranderingen in de kiesregeling zouden mensen al op de hoogte gebracht moeten worden welk district hoeveel zetels krijgt, dit omdat de periode om je in te schrijven in een ander district reeds in mei start. Dus mensen kunnen zeker het gevoel hebben dat dit systeem niet in hun voordeel werkt.”
“Een kiesstelsel bovendien is niet zo definitief als een onafhankelijkheid. Want kijk, als dit kiesstelsel, de wijziging, halfjes is, dan kan de volgende regering daadwerkelijk vernieuwers en verbeteraars inzetten, want dan hebben ze die ruimte om het aan te passen. Het is levend, het moet ook leven zodat het aangepast kan worden. Dus het wrang gevoel hoeft niet lang te blijven. Als het oprechte en rechtvaardige gevoelens van verbetering zijn, die zijn uitgebleven”, geeft Del Castilho afsluitend in het gesprek te kennen.