STA zal zorgdragen voor standaardisering en certificering bedrijven toerismesector

Standaardisering en certificering van bedrijven en beroepen in de toerismesector zullen belangrijke taken zijn van de in te stellen Suriname Toerisme Autoriteit (STA). Standaardisering en certificering van bedrijven en beroepen in de sector zijn onderdeel van de hoofddoelstelling van de STA, namelijk het duurzaam ontwikkelen en ordening van de toerismesector is Suriname. De Toerisme Autoriteit zal zorg moeten dragen voor de branding en marketing van Suriname als toeristische bestemming. 

De conceptwet Toerisme Raamwet en die houdende de instelling van de Suriname Toerisme Autoriteit is deze week in behandeling bij de Nationale Assemblee. Cedric van Samsom (VHP-Assembleelid), één van de drie initiatiefnemers van de ontwerpwetten, zegt dat Suriname al meer dan 20 jaar het wetgevingskader ontbeert om de ontwikkeling van de toerisme sector aan te pakken. 

Het gaat volgens hem onder meer erom, dat er standaarden  en certificering komen voor bedrijven die diensten verlenen in de sector. De standaarden en certificering van bedrijven in de sector dienen aan te sluiten op de verwachtingen van de toerist die van buiten het land komen. Middels marketing en branding, waar de STA zich op zal moeten toeleggen, weet de toerist wat het land te bieden heeft en dat de dienstverlening conform bepaalde standaarden is. 

Desgevraagd verduidelijkt Van Samson, dat zoals de ontwerpwetten nu op tafel liggen, er gesproken wordt over horecabedrijven zoals hotels, motels, guesthousen, pensions, restaurants, eetgelegenheden, recreatieoorden en resorts. Die zullen aan bepaalde standaarden moeten voldoen om door de STA gecertificeerd te worden of een keurmerk te krijgen. In een later stadium kunnen andere bedrijfstakken meegenomen worden, zoals het taxi-wezen. 

Tijdens de debatten afgelopen dinsdag was het parlement er nog niet helemaal uit hoe het certificeringsproces eruit moet zien. Het is best mogelijk dat het certificeringsproces volgens internationale standaarden zal geschieden en dat de fee daaraan verbonden ook als zodanig zal zijn. 

Van Samson ziet certificering als een investering voor het bedrijf dat middels dienstverlening aan de toerist terugverdiend zal worden. Bedrijven die gecertificeerd zijn zullen door de STA meegenomen worden in de marketing en branding. Er zal nog een periode moeten worden vastgesteld waarbinnen men zal kunnen werken om aan de gestelde standaarden te voldoen. 

De debatten in het parlement worden vandaag, donderdag voortgezet.

(Klik hier om te luisteren naar het complete gesprek met Van Samson)

SS 

error: Kopiëren mag niet!