De gemeenteraad van Vlissingen wil dat het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) excuses aanbiedt voor het slavernijverleden van de stad. Het raadsvoorstel werd met een kleine meerderheid (14 tegen 12 stemmen) aangenomen. Doorslaggevend was een aanvullend voorstel van SGP-fractievoorzitter Lilian Janse. Uiteindelijk stemden de initiatiefnemers ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA en D66. Ook de Lokale Partij Vlissingen (LPV) steunde het voorstel. Lillian Janse maakte uiteindelijk het verschil.
Tegen waren de Partij Souburg Ritthem (PSR), de VVD, 50PLUS en FVD. De fracties van SGP en Perspectief op Vlissingen (POV), beide met twee raadsleden, stemden verdeeld. POV-fractievoorzitter Pim Kraan, tegenstander van het aanbieden van excuses, was afwezig, aldus de regionale zender Omroep Zeeland.
Voorafgaand aan het debat sprak Margaret Koster, inwoonster van Vlissingen en nazaat van een tot slaafgemaakte: “Waarom moet ik zoveel woorden gebruiken om aan te geven, dat excuses belangrijk zijn?”, begon ze haar verhaal. “Bedenk als je koffie drinkt of kruiden gebruikt in de keuken waar deze producten vandaan komen. Hoe ze ooit op plantages zijn geoogst door mensen die als handelswaar werden gebruikt. We vragen geen financiële genoegdoening. Gebruik dat geld liever voor een kenniscentrum in deze stad over slavernij. Excuses aanbieden is een stap voor alle Vlissingers om de gezamenlijke toekomst tegemoet te zien.”
Daarna was het woord aan de gemeenteraad. Pieter-Jan Mersie (ChristenUnie), initiatiefnemer van het voorstel: “Vlissingen speelde een grote rol in de slavernij, dat is historisch op verzoek van de gemeenteraad in een rapport vastgelegd. Maar, wat betekent die constatering zonder excuses?”
Priscilla Kuipers (SP) toonde zich teleurgesteld over het college van B&W: “Ik hoopte dat het college zelf het initiatief voor de excuses had genomen. Ik vind het triest, dat de raad dit moest doen. Ik zou me schamen als het voorstel geen meerderheid haalt. Wat gaat u dan doen als college?”
Lilian Janse (SGP): “Wij hebben moeite met het aanbieden van excuses, want het huidige gemeentebestuur heeft part noch deel aan de slavenhandel gehad. Daarom willen wij een ander voorstel doen, waarin wij onze eigen tekortkomingen onder ogen zien en excuses aanbieden voor zaken waar we zelf voor verantwoordelijk waren en waarbij we niet hebben ingegrepen.”
Kris van Wezel (50PLUS) vond excuses een holle frase: “Het ligt achter ons. Ik richt me liever op het heden en de toekomst. Daarom pleit ik voor de oprichting in de stad van een monument en een huis tegen onrecht.”