“De kracht van DA’91 ligt bij de samenleving. We hebben als partij een online poll gedaan waarbij we hebben gezien, dat bijna 99% van de mensen die hebben meegedaan daaraan, hebben aangegeven dat ze zijn voor “one person, one vote and one value”. Maar, we hebben daarnaast gezegd, we moeten ook kijken of we met iedereen die gelijkgestemd is die statements kunnen maken, want uiteindelijk moet het parlement uiting geven aan de wil van het volk en niet aan de wil van de mensen die daar in die stoelen zitten en berekenen wat ze moeten doen om die stoel vast te houden. Ze moeten kort gezegd uiting geven aan de wil van het volk”, aldus voorzitter van DA’91 Angelic del Castilho in een interview met de redactie van Dagblad Suriname.
Veel parlementariërs zijn eens met het systeem
Daarnaast geeft Del Castilho te kennen dat het opmerkelijk is dat parlementariërs zelfs luisteren en toegeven dat dit systeem, dit idee, het beste idee is. Dus het zou volgens haar heel vreemd zijn als het parlement toch ervoor kiest om Suriname weer op achterstand te houden door te gaan voor de middelmaat of ondermaat in het belang van, en dan kun je niet meer zeggen dat het in het belang van het volk is, maar dan kun je alleen maar concluderen, dat het is in het belang van personen en partijgenoten.
Waarom niet eerder komen met alle oplossingen?
Volgens Del Castilho is dit steeds een punt van discussie geweest. “U weet, er zijn ook verschillende commissies geweest, ook al onder de regering Bouterse, een commissie Wijdenbosch, die mensen bijeen had geroepen. Maar, dit is steeds niet gebeurd omdat, hoe heet dat, de politieke wil daarvoor eerst niet aanwezig was, en ook nu is die politieke wil niet 100% aanwezig, maar wat nu gebeurt is, is dat doordat de case aan het Cobstitutoneel Hof is voorgelegd, er een oordeel is geveld. Men kan er eigenlijk niet meer omheen. Dus om een legitimiteit te behouden en om te zorgen dat het resultaat van de komende verkiezingen als legitiem ervaren wordt, heeft men geen andere keus dan die wijzigingen door te voeren”, voegt de DA’91-voorzitter verder aan het gesprek toe.
Volksraadpleging is belangrijke en moet niet buiten beschouwing gelaten worden
Ten aanzien van een referendum (volksraadpleging) zegt Del Castilho tot slot van het volgende: “Dat is iets wat we vanaf het begin ook hebben voorgesteld en het is ook niet onmogelijk. In onze Grondwet kan het parlement overgaan tot een volksraadpleging en het zou heel gepast zijn in deze kwestie. Ik viel bijna van mijn stoel om het zo te zeggen, toen ik mensen het parlement hoorde adviseren om geen referendum te houden, omdat de samenleving niet genoeg kennis zou kunnen hebben om te weten welk systeem het beste voor haar is. Als de samenleving parlementariërs kan kiezen voor het hoogste college van staat, als we ervan uitgaan, dat ze daarvoor wel voldoende verstand hebben, hoe kunnen ze dan niet bepalen hoe ze naar de stembus willen gaan? Dus het beste zou zijn om dit middels een referendum voor te leggen aan die samenleving.”
(Klik op deze link om het gehele interview met Del Castilho te beluisteren.)