Werkzaamheden installatie pompen Wageningen stagneren

De werkzaamheden voor de installatie van twee resterende pompen van het pompgemaal te Wageningen zijn voorlopig stopgezet, omdat de aannemer nog niet betaald is. In september vorig jaar is van het pompgemaal een van de drie pompen vervangen en in gebruik genomen. De bedoeling was dat gelijk met de installatie van de overige twee pompen zou worden aangevangen. Binnen 16 maanden zouden de twee overige pompen vervangen zijn met een nieuwe. De pompen zijn indertijd gekocht uit een creditline van de Indiase Exim Bank voor een bedrag van USD 8,6 miljoen. De pompen zijn gebouwd door het Indiaas bedrijf Kolisker Brothers Limited. 

De installatie ervan heeft vertraging opgelopen vanwege onder andere de Covid-19 pandemie. De aannemer die belast is met de installatie van de pompen is Kuldisingh N.V. 

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  zei vorige week voor aanvang van de wekelijkse Raad van Ministers-vergadering aan de media.dat hij thans druk doende is om binnen de begroting van zijn ministerie naar middelen te zoeken om de aannemer te kunnen betalen. Hij zegt daarvoor andere begrotingsartikelen te zullen aanspreken. Dit betekent dat andere projecten van LVV niet of anders uitgevoerd zullen worden. De installatie van de twee overige pompen aan het pompgemaal te Wageningen geniet gegeven de omstandigheden nu prioriteit, zegt de LVV-minister. 

Belangrijk voor vergroting rijstproductie

Indien alle drie pompen van het pompgemaal van Wageningen zullen zijn geïnstalleerd zal een staand rijstareaal van circa 15.000 hectare aan de rechteroever van de Nickerierivier kunnen worden bevloeid, waardoor er weer padie ingezaaid kan worden. Met 2 seizoenen per jaar komt dit neer op in totaal 30.000 hectare. De padieproductie hieruit verkregen vertegenwoordigd volgens de LVV-minister een exportwaarde van USD 100 miljoen. Hiermee geeft de minister de meerwaarde aan van het pompgemaal te Wageningen voor de totale rijstsector in Suriname. 

Sedert zijn aantreden zegt Sewdien, dat zijn beleid erop gericht is om de rijstproductie te verhogen. Jarenlange achterstand in onderhoud van het irrigatiesysteem vormt daarbij het grootste heikel punt.

Voor de bevloeiing van het staand areaal in de rest van het district Nickerie zijn de Wakay pompen van cruciaal belang. De pompen daar zijn meer dan 60 jaar oud en zijn aan vervanging toe. Op dit moment draaien slechts twee pompen. Het is steeds weer het hart vasthouden dat die niet door een technisch probleem stil komen te liggen.

Met de huidige overgang van het klimaatveschijnsel “El niño” naar “La niña”, worden de komende tijden langere droge perioden verwacht, zegt de minister. Voor de rijstsector in Suriname betekent dit, dat er veel meer water gepompt zal moeten worden om de rijstarealen te  kunnen bevloeien. De pompgemalen te Wakay en Wageningen zullen daarom optimaal moeten kunnen draaien.

SS

(Foto onderschrift: De pompen bij het pompgemaal te Wageningen. Een van de drie pompen is vorig jaar september vervangen met een nieuwe. De aannemer is echter nog niet betaald daarvoor. Daardoor zijn de  werkzaamheden voor de installatie van de overige twee andere pompen gestagneerd.)

error: Kopiëren mag niet!