De bij wet in te stellen Suriname Toerisme Autoriteit, STA, heeft tot doel regulering en bevordering van het toerisme in en naar Suriname in de ruimste zin van het woord. Ze zal dat doen middels het voorbereiden en uitvoeren van maatregelen te bevordering van een duurzame ontwikkeling en ordening van de toerismesector in Suriname. Het streven is erop gericht, dat – waar mogelijk – het vergunningenstelsel in het algemeen wordt vervangen casu quo aangevuld met een stelsel van registratie, standaarden, certificering en keurmerken. Het toezicht zou alsdan worden uitgeoefend door de beroepsorganisaties in de betreffende sector.
De STA zal vanwege haar taakstelling een belangrijke rol in deze vervullen. Zo staat in de Memorie van Toelichting van de ontwerpwet inhoudende instelling van de Suriname Toerisme Autoriteit. De Nationale Assemblee heeft dinsdagmiddag de behandeling van de ontwerpen van de Toerisme Raamwet en de wet instelling Toerisme Autoriteit voortgezet.
Autoriteit
De STA wordt ingesteld met een onafhankelijke positie ten opzichte van de overheid, met dien verstande dat aan de minister moet worden gerapporteerd. Tegelijk is de Staat op gelijke voet met de particuliere sector vertegenwoordigd in de STA. De particuliere sector dient naar hedendaagse inzichten de motor te zijn van economische ontwikkeling. Een van de hedendaagse eisen van behoorlijk bestuur is dat de overheid terugtreedt en steeds meer zaken overlaat aan de particuliere sector, terwijl zij verantwoordelijk blijft voor typische overheidszaken.
Daarom krijgt de STA bepaalde bevoegdheden die voorheen bij het ministerie verantwoordelijk voor het toerismebeleid lagen. De STA zal een gezaghebbend instituut moeten zijn en is, naast het adviseren van de minister, verantwoordelijk voor het instellen en instandhouden van inspectiesystemen ten behoeve van een juiste classificatie en rangschikking van bedrijven en beroepen in de toerismesector. Verder is de STA belast met het afgeven van classificatie verklaringen en keurmerken.
Geldmiddelen
De STA zal worden ingesteld met een aanvangskapitaal van SRD 15 miljoen. De geldmiddelen van de STA komen verder uit een toeristenfee, uit de ontvangsten van de heffing van de vertrekbelasting en of de entree fee. Dit zal bij of krachtens staatsbesluit worden vastgesteld. Er komt een fee van 2% voor de horecasector, per district. Tijdens de debatten dinsdagmiddag in de Nationale Assemblee hebben verschillende Assembleeleden zich een tegenstander getoond dat de 2% fee voor de horecasector naar de STA gaat. Die middelen zouden naar het districtsfonds moeten gaan, ter ondersteuning van de ontwikkeling van de respectieve districten.
De debatten worden donderdag voortgezet. Dan zal de minister van Transport, Communicatie en Toerisme aan het woord komen.
SS