“Liever een kind in het zand, dan een kind achter een scherm”

Kinderen spelen vandaag de dag minder buiten dan enkele jaren geleden. Buiten spelen heeft echter nog steeds veel voordelen. Kinderen worden er gezonder van, ontwikkelen sociale vaardigheden, worden zelfstandiger en leren op deze manier meer over de natuur.  

Moeder Stella is het helemaal eens daarmee. Zij zegt tegenover Dagblad Suriname, dat zij het heel belangrijk vindt dat haar kinderen buiten spelen. “Ik heb liever een kind in het zand, dan een kind achter een scherm”, stelt zij. “Ik merk vaak. dat ouders niet willen dat hun kinderen met zand spelen, omdat ze vies zullen worden. En dan maar al te vaak grijpen naar een tablet om hun kinderen bezig te houden. Mijn kinderen mogen ook tijd op een scherm doorbrengen, maar niet de hele dag.”

“Buiten spelen kan alleen maar voordelen met zich meebrengen. Mijn kinderen leven zich helemaal uit. Ze ontdekken altijd iets nieuws. Mijn zoontje is erg gek op vlinders en kan de hele tijd achter ze aanrennen om ze te bewonderen. En mijn dochter is expert in het maken van zandkoekjes en zandtaartjes. Aan het eind van de dag zien ze eruit. Vuile voeten, vuile handen en vuile kleren, maar niemand gelukkiger dan ze.”

Stella vertelt verder, dat zij in haar kinderjaren ook vaak buiten heeft gespeeld. “In die tijd kenden we geen internet. We speelden djompo futu, djoel, touwtjes springen en nog veel meer.” Zij geeft aan, dat ze net als elke ouder ook een druk schema heeft. Maar, dat zij altijd tijd in de middag probeert in te plannen, zodat haar kinderen toch buiten kunnen spelen. 

Buiten spelen gebeurt volgens haar alleen onder toezicht, omdat dit ook gevaarlijk kan zijn. Zij merkt daarbij op dat de kinderen bijvoorbeeld makkelijk de straat op kunnen rennen of in de goot terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien.

SK

error: Kopiëren mag niet!