Geweld jong en oud – Deel 1

De stem van een vrouw betekent ook veel

Geweld tegen vrouwen, jong en oud, en mannen, jong en oud, is iets dat dagelijks voorkomt, maar blijft vaak binnenshuis. Pas als de situatie heel erg is geworden, dan komt het soms naar buiten, maar over het algemeen blijven veel mensen stil. 

Sila, die slachtoffer is geweest van geweld, geeft in gesprek met Dagblad Suriname, aan dat men nu op moet komen voor hun rechten en niet meer stil moet blijven. Sila was elf jaren in een relatie waarbij zij vaak geestelijk als lichamelijk pijn gedaan werd. Zij zegt, dat toen zij pas in die relatie zat het heel goed ging, maar na een jaar huwelijk veranderde alles. Haar man dronk veel en botvierde al zijn stress op haar.

Zij geeft aan dat zij en haar man allebei werkten, maar dat zij grotendeels alles in huis deed. Haar man gokte vaak en en Sila incasseerde de gevolgen. “Het gebeurde vaak in de kamer, maar onze twee kinderen hoorden alles.” Zolang zij met haar schoonfamilie erover sprak werd het erger. “Ik begon met mijn moeder erover te praten, Zij was eigenlijk tegen mijn relatie. Ik werkte en kreeg ondersteuning van haar om achteraf iets voor mij en mijn kinderen op te zetten bij haar op haar erf. Ik was nog niet klaar met bouwen en was nog met hem in huis, maar ik nam de kracht en ging een dag weg, omdat hij mij toen voor onze kinderen had mishandeld. Na het gegil en gehuil van mijn kinderen te zien en horen besloot ik het te stoppen. Het heeft mij veel pijn gedaan, mijn kinderen hadden hem gesmeekt mij niet te slaan en zij hebben ook klappen geïncasseerd. Aan het eind dacht ik, dat ik het zo ver heb toegelaten en besloot die avond weg te gaan.” 

Een verlichting

“Ik zat met veel angst, maar deed alles verder. Ik werkte, was aan het sparen, kocht enkele dingen om door te bouwen en zorgde voor mijn kinderen, ook met ondersteuning van mijn moeder. Hij kwam daarna bij mijn moeder en gooide stenen en heeft ons allen bedreigd.  Ik stapte in die relatie niet meer naar de politie, omdat zij ook niets voor mij betekende en hij had ook vrienden, dus ik besloot elders te gaan naar de politie. Met die heren erbij heb ik hem aan kunnen spreken en gezegd wat op mijn hart lag. Als ik het alleen zou doen zou het anders verlopen zijn, maar het is gelukt. Ik ben nu gelukkig, heb geen last en hij ziet zijn kinderen of belt ze wanneer hij kan. Ik vraag naar niets en doe alles zelf. Ik hou het liever zo, ik wil rust en een bloeiende toekomst voor mijn kinderen en voor mij. Als iemand ook geweld meemaakt in een relatie  praat met iemand erover waarvan je weet dat je een oplossing vind. Vermijd enkel gesprekken, want anders kan het escaleren. Loop weg en geef de persoon zijn ruimte en als het erger wordt stap je eruit en kijk wat goed voor jou is”, adviseert Silla. 

“Ik hoorde ondertussen ook van mijn ex, dat hij is veranderd en hij een kans wil, maar na zoveel jaren hem een kans te geven zag ik niet zitten.  Als iemand een keer zijn hand heeft opgetild en je heeft gepijnigd dan is er geen weg terug. Die persoon gaat misschien veranderen, maar in de meeste gevallen ga je langer moeten hangen om dat te zien. Ga je weg op en laat die van de anderen, kijk wat goed uitkomt voor jou en als er kinderen bij betrokken zijn voor hun, want aan het eind als er iets met jou gebeurt,  hoe gaat het dan met de kinderen?”, vraagt Sila zich af.

TM

error: Kopiëren mag niet!