Een redacteur van Dagblad Suriname ging in gesprek met een kritische burger omtrent het benoemingsbeleid van de regering, hoe zou een goed benoemingsbeleid eruit moeten zien?
Veel mensen hebben hun twijfels geuit over het benoemingsbeleid van de regering. Dit komt vooral, omdat er meerdere klachten zijn geweest over het benoemen van personen die niet de juiste kwalificaties hebben voor de functie, of omdat er geruchten zijn over corruptie en nepotisme. Ook hebben mensen het gevoel, dat het benoemingsproces niet transparant genoeg is, zo geeft de burger aan.
Op de vraag hoe een goed benoemingsbeleid eruit moet zien, is de burger van mening dat het essentieel is een duidelijk proces voor het benoemen van personeel te ontwikkelen. Er moet een transparante selectieprocedure zijn waarin de kwalificaties en ervaring van de kandidaten worden geëvalueerd en openbaar worden gemaakt, “de wetgeving is in bepaalde gevallen duidelijk, maar men zoekt allerlei manieren om dat te omzeilen”.
Ten tweede moet er een aanbevelingscommissie zijn die verantwoordelijk is voor het voordragen van kandidaten voor benoeming. Deze commissie moet bestaan uit respectabele buitenstaanders die op een professionele manier de kwalificaties van de kandidaten beoordelen. “De politiek moet afstand nemen, want we zien dat meestal wetgeving correct en duidelijk is geregeld, maar er worden overnight statuten veranderd alleen om een dergelijke persoon te accommoderen”. Ter illustratie wijst de burger op de gevallen bij onder andere Staatsolie en de EBS.
Kortom, om de twijfel van burgers in het benoemingsbeleid van de regering weg te nemen, zou een goed benoemingsbeleid onder andere moeten bestaan uit een transparant proces, een aanbevelingscommissie en openbaarheid van bestuur.
DA