Waarom wil niemand de verantwoordelijkheid nemen voor hoge koers?

Het is moeilijk om precies te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de misslag van de Open Markt Operatie (OMO) van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Er zijn verschillende partijen betrokken bij de OMO, waaronder de Centrale Bank, de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF)..

De Centrale Bank heeft de OMO geïnitieerd, maar het IMF heeft de uiteindelijke beslissing genomen om de extra 2 miljard SRD rente te doen uitgeven op basis van een overeenkomst.

Daarom zou je kunnen stellen, dat het IMF verantwoordelijk is voor de misslag, omdat het de beslissing heeft genomen om de extra gelden te geven. Aan de andere kant is de Centrale Bank verantwoordelijk voor het initiëren van de OMO, dus kan je ook stellen dat zij verantwoordelijk zijn voor de misslag.

Ook de regering heeft een rol gespeeld in het proces en zou dus ook verantwoordelijk kunnen zijn. De regering is de politiek verantwoordelijke. De kiezer heeft niet op het  IMF gestemd, maar op de politiek aangestelde regering.

Ondanks het feit dat iedereen weet dat het een mislukte operatie is waar financiële instellingen ruim SRD 2 miljard aan gratis geld hebben verdiend in een korte tijd bestek.

Zoveel SRD’s op de markt voor geen prestatie, heeft er mede voor gezorgd, dat onwilligen op de zwarte valutamarkt zijn gegaan, om de geërodeerde SRD’s weg te doen in een stabiele munt.

Dit heeft mede ervoor gezorgd dat de bevolking in een klap arm is geworden en de regering kijkt toe hoe dat gebeurt. De president heeft wel vaker aangegeven, dat het zijn aandacht heeft, had zelfs een commissie ingesteld om naar de gewraakt OMO te kijken. Het is bij woorden gebleven en het had er veel van weg, dat de president tijd aan het winnen was terwijl hij beter kennis draagt van de gewraakte overeenkomst met het IMF.

Ondanks alles zet de Centrale Bank haar desastreus beleid van armoede onder de samenleving door.

Nu gaan obligaties uitgegeven worden voor 6 maanden die hetzelfde zijn als de OMO, maar het kindje heeft een andere naam.

Het hoeft geen betoog dat met deze operatie mensen op een zeer geraffineerde manier stinkend rijk zijn geworden en het volk in een rap tempo is verarmd.

De regering is de totale controle op de economie kwijt en kan het niet op spoor krijgen Zelfs Assembleeleden weten zich geen raad meer hoe om te gaan ermee, mede door gebrek aan hun algemene kennis. Hoeveel mensen die nu niet weten om te gaan met stress en angst sterven doorgaans eerder dan anderen, aldus dr. A  Carlyle een Nobel Prijs-winnaar.

error: Kopiëren mag niet!