Prijs van rijst ook omhoog

Ook rijst lijkt niet te zijn ontkomen aan een prijsverhoging. Rijst wordt meestal verbouwd in landbouwgebieden die onder gunstige weersomstandigheden staan. Rijstvelden vereisen veel water voor de groei van de rijstplanten. Verder heeft de rijstproducent nog bestrijdingsmiddelen, meststoffen, machines en waar nodig arbeiders in dienst die een steentje bijdragen aan de totstandkoming van een zakje rijst. De duurste componenten bij de productie van rijst zijn kunstmest en benzine. Gezien de stijging van prijzen van brandstof en kunstmest, worden die ook verwerkt in de prijs van een zakje rijst.

Abrupte prijsstijgingen

Voor de consument is het vaak lastig om weer met allerlei nieuwe prijsaanpassingen te worden geconfronteerd. Sandra, een studente, vertelt haar verhaal aan de redactie van Dagblad Suriname.

Sandra leeft alleen. Ze kocht maandelijks een zakje rijst voor een prijs tussen de 150 en 175 SRD. Haar 10 kilo zak rijst eet ze zo ongeveer een halve maand leeg. Per dag at ze 1 keer rijst, omdat ze niet de gelegenheid heeft om heel veel te koken. Ondanks deze bezuiniging drukt de nieuwe prijs op haar maandelijkse voeding budget. “Als student leef je vaak van een bepaald budget”, zegt ze. Maandelijks gaat ze haar lijstje na en koopt ze de nodige spullen. Als het nodig is dan koopt ze rijst. Dit keer werd ze verrast met een bedrag van tussen de 250 en 300 SRD voor een 10 kilo zak rijst. 

Merk maakte vroeger niet veel uit, maar nu let je op de centjes

Ze gebruikt vaak “super”, ze kan niet tegen “breuk” en “semi super”. Het merk speelde vroeger geen grote rol, maar nu gaat ze vanwege de centjes wel na welk merk ze zich het best kan permitteren. Haar inkopen doet ze bij de Chinees en die geeft ook glimlachend aan, dat hij er niet veel aan kan doen. Nu heeft het volgens Sandra geen zin meer om te budgetteren. Naast rijst gaan ook andere levensmiddelen volgens haar qua prijs de lucht in. 

Kwaliteit 

Over de kwaliteit heeft ze niet echt iets te zeggen. De laatste tijd merkte ze wel, dat er blijkbaar minder rijst in de zakken wordt gezet. “Je gaat als consument ervan uit, dat er daadwerkelijk de hoeveelheid rijst in je zak zit dat wordt aangegeven, maar als je een bepaald eetpatroon hebt en merkt dat je de ene keer langer gebruikt en de andere keer niet, dan gaat er toch een lichtje branden”, zegt Sandra er afsluitend bij.

error: Kopiëren mag niet!