Financiële leiders van de G20 worden geconfronteerd met hervormingsoproepen uit het Zuiden.

De ministers van Financiën van de G20 en de presidenten van de centrale banken komen deze week bijeen om problemen te bespreken waarmee de wereldeconomie wordt geconfronteerd, zoals een vertragende groei, de kwetsbaarheid van de banksector en oproepen tot hervormingen. Spanningen in verband met de oorlog in Oekraïne kunnen het moeilijk maken om tot een overeengekomen actieplan te komen.

Bovendien heeft de recente verkrappingscyclus van de Amerikaanse Federal Reserve ertoe geleid dat beleggers hun geld weghaalden van risicovollere investeringen in ontwikkelingslanden, wat leidde tot hogere herfinancieringskosten en wijdverspreide valutadepreciaties.

Dit heeft geleid tot oproepen aan de G20 om te werken aan schuldverlichting voor ontwikkelingslanden, evenals aan hervormingen bij internationale financiële instellingen en multilaterale ontwikkelingsbanken. Het valt nog te bezien of de G20 Ajay Banga, het nieuw aangestelde hoofd van de Wereldbank, zal steunen in zijn pogingen om de organisatie wakker te schudden.

error: Kopiëren mag niet!