DNA begint 2 mei met behandeling ontwerpwet Collectieve rechten Inheemse- en Tribale volken 

De Nationale Assemblee, DNA, gaat op 2 mei beginnen met de inhoudelijke behandeling van de ontwerpwet Collectieve rechten Inheemse- en Tribale volken. Dat is reeds intern binnen het parlement afgesproken. Dit zei DNA-voorzitter Marinus Bee vorige week donderdag bij het in ontvangst nemen van een gezamenlijke verklaring van vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van de inheemse volken en tribale volken. Het gaat om de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de Vereniging Saamak Geazagdragers (VSG) en het samenwerkingsverband van Tribale volken in Suriname (KAMPOS). De gezamenlijke verklaring betreft de standpunten van de organisaties met betrekking tot de ontwerpwet Collectieve rechten. 

De ontwerpwet regelt de wettelijke erkenning van de collectieve rechten van inheemse- en tribale volken. De standpunten zijn ingenomen tijdens een eerder gehouden krutu op 31 januari te Powaka in het district Para. Deze verklaring hebben de organisaties eerder in de vorm van een petitie aan de Assembleevoorzitter overhandigd.

In de verklaring dringen de VIDS, VSG en KAMPOS er bij de parlementsvoorzitter aan op een spoedige behandeling van de ontwerpwet. 

De organisaties zijn ook zeer bezorgd over het feit, dat door de DNA wijzigingen zijn aangebracht in de conceptwet zoals ingediend door de president op 21 juni 2021, waarvan een aantal onacceptabel is. 

Het parlement is op 30 januari begonnen met de behandeling van het wetsontwerp. De vergadering werd echter verdaagd nadat de voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, Asiskumar Gajadien, kort had gesproken en aangaf dat er wijzigingsvoorstellen zijn gedaan op het wetsontwerp en dat het college de ruimte moet krijgen om zich daarover eerst te buigen. Wat de wijzigingsvoorstellen precies inhouden is niet bekend. 

Eerder hebben de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van de inheemse- en tribale volken aangegeven, dat zij keer op keer vertraging zien van de behandeling van de conceptwet. Ook zijn ze van oordeel dat de wet op het hoogste niveau van mensenrechten standaarden op het gebied van inheemse- en tribale volken is. “Suriname kan en mag daar niet van afwijken”, aldus de organisaties in hun gezamenlijke verklaring.

SS

error: Kopiëren mag niet!