De zandstormproblemen in China verspreidden zich
DOOR DUNCAN MIL

11 april 2023 – Zware zandstormen uit de Gobi-woestijn verhullen Peking en de noordoostelijke regio’s van China voor de vierde keer in een maand tijd en tasten de luchtkwaliteit van Zuid-Korea tot Japan aan.

Maandag was de luchtkwaliteitsindex in de Chinese hoofdstad Peking ernstig vervuild, volgens het Municipal Ecological and Environmental Monitoring Centre.

Concentraties van PM10-deeltjes overschreden 1.321 microgram per kubieke meter – bijna 30 keer de dagelijkse gemiddelde richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie van 45 microgram per kubieke meter.

PM10 zijn deeltjes met een diameter kleiner dan 10 micrometer en kunnen de ogen en neus irriteren, naar de longen reizen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hiervan vormen deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer, ook wel fijnstof of PM2,5 genoemd, het grootste gezondheidsrisico.

Smog en grijze wolken bleven dinsdagochtend Peking omhullen.

Fijne stofdeeltjes uit de Gobi-woestijn zijn ook in Zuid-Korea toegenomen – en zouden dinsdagmiddag in Seoul “zeer ongezonde” niveaus kunnen bereiken – volgens AirKorea, onderdeel van het nationale ministerie van Milieu.

Voorspellers zeggen dat de zandstormen woensdag Japan zullen bereiken en het zicht in de centrale regio, waartoe Tokio behoort, zullen aantasten, aldus het Japans Meteorologisch Agentschap.

De hevigheid van de stormen van dit jaar is te wijten aan een hete vroege maart in Noord-China, waarbij permafrost en bevroren grond snel smolten. Door sterke winden werd vervolgens los zand meegevoerd, wat de storm bijzonder schadelijk maakte.

Een ambtenaar van het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu vertelde Reuters dat het aantal zandstormen nu vier keer zo hoog was als in de jaren zestig als gevolg van stijgende temperaturen en minder neerslag in de woestijnen van Noord-China en Mongolië.

error: Kopiëren mag niet!