Belfort (ABOP) tot vicepresident Brunswijk: “Chan kis’ joe mooi !”

“Chan kis’ joe mooi !” (“Chan heeft je mooi beet”), zo beet ABOP- parlementariër Edward Belfort vicepresident Ronnie Brunswijk toe vrijdag in het radioprogramma Bakana Tori van presentator Cliff Limburg op radio LIMFM. 

Belfort was te gast in het radioprogramma waarin hij het beleid van de regering bekritiseerde, zich toespitsend op de huidige crises in het land van steeds toenemende armoede in de samenleving en de alsmaar stijgende wisselkoers. De president verwijt hij misleiding van het volk en van corruptie faciliterend beleid van ‘friends and family’. In zijn beschouwing zei Belfort, dat de president en zijn regering voor wat betreft staatsuitgaven verkeerde prioriteiten stelt, terwijl onder meer de gezondheidszorg zich in een ernstige crisis bevindt en het volk niet eens meer behoorlijk eten op tafel kan zetten. 

In het wat hij het falend beleid van de regering noemt, betrekt Belfort ook de ABOP, de partij waar hij vanwege zijn ongezouten kritieken in het ongenade is gevallen. De ABOP en haar leider tevens vicepresident Ronnie Brunswijk is onderdeel van de regering. De vicepresident kan zich niet verschuilen achter zijn “kow téré” verhaal, daarmee wil hij aangeven dat de president het regeerbeleid uitmaakt. 

Kennelijk was dit de aanleiding, dat de ABOP-leider tevens vicepresident Brunswijk om naar de studio te bellen en “live” in het radioprogramma een toelichting gaf van wat hij met zijn “kow téré” uitspraak wilde zeggen. Brunswijk gaf aan inderdaad als vicepresident voorzitter te zijn van de Raad van Ministers (RvM), waar besluiten worden genomen. Maar in tegenstelling tot voorgaande regeringen is het zo, dat na elke RvM-vergadering president Chandrikapersad Santokhi een Regeringsraadvergadering met de totale RvM belegt. Ook daar worden volgens Brunswijk besluiten genomen. 

En volgens de uitleg van de vicepresident zijn besluiten genomen door een hoger orgaan, in dit geval de Regeringsraad onder leiding van de president, altijd hoger dan die welke door de RvM worden genomen. “Dat is eenmaal zo in het bestuurlijke en ik heb geen keus me daarbij neer te leggen”, zei de vicepresident. 

Belfort die duidelijk gebrand was in debat te gaan met de op dat moment fungerend president kwam in met: “Ik had je toch gewaarschuwd om niet de post van vp op jou te nemen, maar te kiezen voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblee.”Vanuit het voorzitterschap van parlement, waartoe Brunswijk overigens reeds was gekozen, zou volgens Belfort de ABOP-leider veel meer invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de regering. In het parlement worden immers de begrotingen van de regering goedgekeurd.

“Nu zit je daar als vp, omdat je tegen mijn adviezen in historie wilde maken als te zijn de eerste marron die ooit vicepresident is geworden. Maar, meer dan dat betekent jij niets voor het volk en beleid”, aldus Belfort, die het nog net niet kon nalaten de vicepresident toe te bijten met “Chan kis’ joe mooi !” (“Chan heeft je mooi beet!”). 

Tijdens het live telefoongesprek weigerde de vicepresident ondanks aandringen van presentator Cliff Limburg direct in discussie te gaan met de in de studio aanwezige Edward Belfort. Hij deed het af met “als ik hem wat te zeggen heb, rijd ik naar zijn huis toe”, waarop Belfort prompt reageerde met “je hoeft niet thuis bij me te komen, ik wil niet!”.

error: Kopiëren mag niet!