In een open brief verwijt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de regering een “A no mi” benadering van de huidige financieel-econiomische crisis in het land.
De economistenvereniging pikt het niet, dat de minister als leidende beleidsmaker binnen de regering op 5 april haar publiekelijk heeft beschuldigd dat zij kritiek levert op het beleid van de regering zonder met oplossingen te komen. De minister weet als de beste wat de bijdrage van de VES in de afgelopen 33 maanden is geweest om de regering op het goede spoor te brengen en voor mislukking te behoeden, zegt de enonomisten vereniging.
“Sinds het aantreden van de huidige regering in juli 2020 heeft de VES op meerdere momenten aan de president en overige regeringsleden brieven gestuurd met de zorg van de VES over het beleid van de Regering, waarbij gevraagd en ongevraagd diverse adviezen zijn uitgebracht.”
“Uw onvermogen om de financieel-economische crisis op te lossen is de belangrijkste oorzaak van de recente koers escalatie. U geeft toe dat het regeren van een land complex is, kennelijk voor U te complex, maar u trekt daar geen persoonlijke consequenties uit. Integendeel probeert U de schuld van de wanprestatie van uw uegering in de schoenen van organisaties buiten de regering, met name het maatschappelijk middenveld, te plaatsen. Dat u met een “A No Mi” benadering probeert ermee weg te komen is Uw goed recht, maar niet over de rug van de VES”, aldus staat in de gepeperde open brief aan de BIBIS-minister.
De VES wijst de minister erop, dat de regering verantwoordelijk is voor het aandragen van oplossingen en beleid te implementeren die de leefomstandigheden van de bevolking moet verbeteren. “Dit heeft de coalitie de samenleving beloofd bij de verkiezing van 25 mei 2020. De samenleving heeft daarvoor gekozen en daarom zit u op die stoel. Niet het maatschappelijk middenveld, die u nu denkt te mogen verwijten”. De minister is door de president als direct verantwoordelijke aangesteld van het Platform Koerstabilisatie die in oktober vorig jaar was ingesteld met als doel maatregelen te presenteren die zouden moeten leiden tot koerstabilisatie.
Eind november 2022 heeft de BIBIS-minister als voorzitter van het platform een “Interventieplan” gepresenteerd. Na 4 maanden hebben deze maatregelen niet geleidt tot koersstabilisatie, integendeel is de koers gestegen van SRD 30 naar SRD 37 voor 1 USD. De doorwerking hiervan in de prijzen heeft het volk verder doen verarmen. “En dit alles onder uw directe verantwoordelijkheid”, aldus de VES.