Saoedische delegatie in Jemen voor vredesbesprekingen met door Iran gesteunde Houthi-rebellen

Een Saoedische delegatie was zondag in de hoofdstad van Jemen om te onderhandelen over een mogelijke nieuwe wapenstilstand met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen die de stad controleren, zeiden diplomaten, terwijl Riyad een uitweg zocht uit de oorlog.

De komst van de delegatie komt ongeveer een maand nadat China hielp bij het bewerkstelligen van een verrassende toenadering tussen Saoedi-Arabië en Iran. Die deal heeft de hoop aangewakkerd op vooruitgang bij het beëindigen van het conflict in Jemen, dat honderdduizenden levens heeft geëist en heeft geleid tot wat de Verenigde Naties ‘de ergste humanitaire crisis ter wereld’ noemden.

De Houthi’s namen de stad in 2014 in, wat leidde tot een conflict met de internationaal erkende regering, die al acht jaar wordt gesteund door een militaire coalitie onder leiding van Riyadh.

Een bestand dat ongeveer een jaar geleden werd aangekondigd, heeft de actieve vijandelijkheden in Jemen aanzienlijk verminderd en wordt nog steeds grotendeels gerespecteerd, hoewel het officieel in oktober afliep.

error: Kopiëren mag niet!