Oud-Parlementsvoorzitter Djwalapersad herstellende in ziekenhuis

Voormalig parlementsvoorzitter Marijke Indra Djwalapersad is opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en is inmiddels herstellende. Berichten over een ernstige gezondheidssituatie kloppen niet, bevestigt de familie tegenover Dagblad Suriname. 

Indra Djwalapersad is de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter geweest in de geschiedenis van Suriname. Zij is laatstelijk verbonden geweest aan de VHP, waar zij in 2011 terugkeerde. Djwalapersad was bij de verkiezingen in mei 2010 lijsttrekker voor de BVD in het district Wanica. De partij behaalde geen enkele zetel landelijk. De politieke organisatie miste in verschillende districten, ook in Wanica, net een zetel. 

Award

Djwalapersad keerde in 2011 na de verkiezing van president Chandrikapersad Santokhi tot VHP-voorzitter naar de partij. Djwalapersad verliet de VHP in 1996 samen met een deel van de VHP. Zij vormde samen met de Nationale Democratische Partij een regering. Djwalapersad werd toen gekozen als de eerste vrouwelijke Assembleevoorzitter. Zij heeft tijdens drie verkiezingen daarna ervaren dat het kiesstelsel niet in het voordeel werkt van partijen die alleen de verkiezingen ingaan. Nadat Santokhi gekozen werd tot VHP-voorzitter, heeft zij besloten om terug te keren naar haar oorspronkelijke huis.

In 2016 werd zij door het Surinaamse Platform Politiek Actieve Vrouwen onderscheiden met de Golden Gavel Award. Ze gaf destijds aan dat vrouwen nog steeds achtergesteld zijn in Suriname. Wat zij graag wil is, dat er in organen zoals het parlement, een verplicht quotum wordt gesteld dat een derde van de vertegenwoordiging vrouw moet zijn.

error: Kopiëren mag niet!