Zaak ‘Saya’ niet behandeld vanwege onzorgvuldig optreden OM

De zaak van Jean ‘Saya’ Mixon en 2 douaniers stond donderdag 6 april op de rol van Kantonrechter Lydia Ravenberg, maar de verdachten kwamen voor een verrassing te staan. Het bleek dat de zaak voortgezet zal worden op 19 mei. 

De rechter gaf aan, dat dit gedaan is, omdat een der verdachten een operatie op die dag moest ondergaan en dat daarom besloten was de zaak voort te zetten op 19 mei. Ook had de rechter een voortzettingsschrijven gedateerd 3 april in handen. De verdachten hebben dit schrijven nimmer ontvangen. De rechter vroeg naar de akte van uitreiking van dit schrijven,  maar deze akten waren ook nergens te vinden.

Advocaten Irvin Kanhai en Chandra Algoe, die Saya bijstaan, gaven aan dat zij hun cliënt de dag ervoor nog hadden gesproken en dat die nimmer een voortzetting heeft ontvangen.  Dit gold ook voor de advocaten Derrick Veira en Benito Pick. Ook hun cliënten hebben geen voortzettingsschrijven ontvangen.  

Voor de advocaten was het overduidelijk dat het Openbaar Ministerie nimmer dit schrijven tijdig heeft uitgereikt aan hun cliënten, hetgeen uit nader onderzoek ook werd bevestigd. Als de zaak voortgezet moest worden op een andere datum, was het de taak van het Openbaar Ministerie om hiervan alle partijen tijdig op te hoogte te brengen.

Ook heeft het OM op geen enkel moment de beschaving opgebracht om een der advocaten op de hoogte te stellen van het uitstel van deze zaak. “Ongehoord”, was de reactie van de advocaten.  

Alle verdachten en advocaten waren onnodig ter terechtzitting verschenen.  De Officier van Justitie daarentegen schitterde door afwezigheid.

Kantonrechter Ravenberg was niet te spreken over deze gang van zaken en wil de akten van uitreiking zien. “Ik word niet graag voor verrassingen geplaatst”, zei de rechter. De zaak zal op 19 mei worden voortgezet.

error: Kopiëren mag niet!