Uit het dagboek van een consument –  Het sopropro-mesje

De wonderbaarlijke organisatie van het menselijk lichaam stelt de mens in staat allerlei handelingen te plegen die haar bestaan mogelijk maakt of vergemakkelijkt. Naast een fysieke functie heeft elk lichaamsdeel een spirituele functie die parallel lopen. De geestelijke functie van de armen is actie. De hand geeft behulpzaamheid aan en de vingers volharding.

Vaardig

Tijdens een bezoek aan de Centrale Markt in Paramaribo viel mijn oog op Ron, een ras verkoper van groentezaden, potplantjes en gesneden groenten. Terwijl hij onverschillig om zich heen keek, klanten toesprak en bediende, bleef hij handig sopropro in gelijke, dunne repen snijden. Het mesje waarmee te werk werd gegaan had de vorm van een sikkeltje. Volgens de verklaring van Ron, is het zijn sopropropo-mes, dat door jarenlang, regelmatig gebruik door wrijving, de inkeping heeft gekregen.  

Smalle beurs

De Centrale Markt aan de Waterkant heeft het meest uitgebreide assortiment verse groente, fruit, aardvruchten, vis, vlees en andere producten. De markt wordt vooral bezocht door de ‘kleine man’.  Met hun smalle beurs komen zij daar qua prijs en kwaliteit goed uit. De markt heeft een vaste klantenkring. 

Vaste klant 

Het gros van de consumenten die de markt bezoeken komen er regelmatig. Verkopers en kopers kennen elkaar meestal van gezicht. Een waarnemer weet, dat er ook verdwaalde consumenten komen binnenlopen. 

Marktverkopers

Het overgrote deel van de marktverkopers wordt uitgemaakt door een groep die er al jaren een middel van bestaan vindt. De oude-kern wordt steeds dunner. In menig geval komen de huidige verkopers uit families, overgrootouders, grootouders en ouders die door de jaren heen, de marktvergunning van generatie op generatie door overdracht hebben gekregen.

Zuurverdiend

Anekdotes hebben het over kinderen van marktverkopers, die dank zijn de centen, stuivers, dubbeltjes en kwartjes, zuurverdiend geld, dat zij onder de markt verdienden wetenschappers, dokters, ingenieurs, juristen, miljonairs, volksvertegenwoordigers, ministers en andere hooggeplaatsten hebben grootgebracht.

(Foto: ter illustratie)

HD

error: Kopiëren mag niet!