Nieuwe dorpshoofd Bernharddorp kijkt hoopvol naar de toekomst

“Wij moeten de handen uit de mouwen steken en zelf verandering proberen te brengen” 

Humphrey Tjon (63) is op 2 april tijdens een bestuursverkiezing gekozen tot het nieuwe dorpshoofd van Bernharddorp in Para. In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Tjon, dat het een eer is om gekozen te worden tot dorpshoofd van Bernharddorp. “Ik heb mijn leven lang hier gewoond en ik ben dankbaar dat ik nu in een betere positie ben om verbetering te brengen in het dorp waarin ik ben opgegroeid. Ik wil ook de dank uitspreken aan een ieder die mij en mijn team gesteund heeft gedurende de campagne en de verkiezingen.”

Aan Tjon is verder de vraag gesteld, hoe hij naar de komende periode kijkt en waarin hij verandering wenst te brengen. Hierop zegt hij, dat ondanks de moeilijke situatie, hij toch hoopvol uitkijkt naar de toekomst. “We kunnen niet blijven rekenen op de overheid en andere organisaties in de hoop dat er verandering komt, we moeten daar zelf aan werken. Onze eerste stap is om een reeks vergaderingen te houden met de dorpsbewoners om hun noden en problemen aan te horen. Het doel hiervan is om de nijpende zaken eerst aan te pakken en om duurzame oplossingen te bedenken voor de grotere problemen. Dit willen wij samenvoegen in een ontwikkelingsplan dat gepresenteerd zal worden aan de bewoners van Bernharddorp.”

Verder zegt Tjon, dat het dorpsbestuur zich vooral wil gaan richten op de ontwikkeling van de inheemse jongeren van Bernharddorp. “Ik hoor mensen vaak zeggen, dat inheemsen de meest achtergestelde groep in Suriname zijn. Wel, dat kan misschien waar zijn, maar wij willen dat veranderen. De jeugd van Bernharddorp willen wij meer gaan motiveren en ook betere kansen geven om hen zelf tot ontwikkeling te brengen. De volwassenen in Bernharddorp willen wij weer zelfvoorzienend maken. In mijn jeugd hadden alle volwassenen in het dorp een kostgrond, alle volwassenen deden aan tuinbouw en kweekten hun eigen vee. Velen waren toen niet rijk maar ze waren zeer gedisciplineerd. Mijn moeder is een goed voorbeeld daarvan.”

Tjon vertelt, dat hij uit een gezin komt van zeven. Zijn vader is gestorven toen hij heel jong was. Daardoor moest zijn moeder alleen voor de kosten opdraaien en daarbovenop ook nog zeven kinderen opvoeden. “Het was soms erg moeilijk, ze was een strikte vrouw, maar zij heeft ervoor gezorgd, dat ondanks die moeilijke periode, wij nooit een dag hongerig naar bed zijn gegaan. Ze deed huishoudelijk werk voor de toenmalige districtscommissaris waarbij ze ook meehielp in de zorg van de kinderen, daarnaast had ze haar eigen kostgrondje en ze kweekte ook nog vee. Ze heeft ervoor gezorgd dat al haar kinderen vandaag de dag in een veel betere positie zitten, en daar ben ik erg dankbaar voor. Zij  heeft getoond dat je met discipline en de juiste mindset zelfs de meest donkere dagen kan overbruggen.” 

Tjon stelt, dat dit de mentaliteit is die hij de mensen van Bernharddorp wil bijbrengen. “Het gaat nu slecht in Suriname en het lijkt erop dat er binnenkort geen verbetering komt, echter moeten wij niet gedemotiveerd raken. Wij moeten de handen uit de mouwen steken en zelf verandering proberen te brengen.” 

Op de vraag wanneer de culturele inwijding en de installatie van het nieuwe dorpsbestuur zal plaatsvinden, zegt Tjon, dat de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) dit zal moeten aangeven. Volgens hem zal dit waarschijnlijk rond het einde van deze maand moeten gebeuren.

SK

error: Kopiëren mag niet!