“Met eerlijk en hard werken kom je er wel bovenop” 

Shyandra verkoopt al 18 jaar groenten op de brommer. Vol trots vertelt zij dat door hard werken je een bestaan kan opbouwen. Het is niet makkelijk, alles is duur in Suriname. Haar gezin kon niet rondkomen met het inkomen van haar man. Maar zij besloot het er niet bij te laten. Het gezin verbouwt en oogst de groente samen op hun erf. Shyandra hoopt dat zij hiermee andere mensen motiveert om ook zelf te gaan oogsten.

“Voordat ik mijn groenten ga verkopen, vraag ik eerst de zegen van God”, vertelt ze. Bidden helpt altijd. Haar man en zoon helpen mee. Met eerlijkheid en hard werken kom je er bovenop, concludeert zij. Haar zoon is het daarmee eens; “De gronden in Suriname zijn vruchtbaar. Je kunt er veel mee doen. 

Groenten

Enkele van de meest voorkomende groenten die in Suriname worden geconsumeerd zijn pompoenen, deze worden lokaal verbouwd en zijn het hele jaar door verkrijgbaar, oker, boulanger, tajerblad – een bladgroente die vaak wordt gebruikt in soepen en stoofschotels. Tajerblad wordt lokaal verbouwd en is het hele jaar door verkrijgbaar. Sopropo: Een bittere groente die vaak wordt gebruikt in Surinaamse gerechten zoals sopropo met zoutvlees. Sopropo’s worden lokaal verbouwd en zijn het hele jaar door verkrijgbaar. 

Kouseband: wordt vaak gebruikt in gerechten zoals roti. Kouseband wordt lokaal verbouwd en is het hele jaar door verkrijgbaar. Naast deze groenten zijn er ook andere groenten verkrijgbaar in Suriname, zoals sla, tomaten, komkommers en paprika’s.

error: Kopiëren mag niet!