DNA-lid Debie vraagt president op te treden bij dubieuze gronduitgifte

Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP) heeft zich opnieuw schriftelijk gewend tot president Chandrikapersad Santokhi en aandacht gevraagd voor de op dubieuze wijze gedane uitgifte van gronden door het ministerie van Grondbeheer, Bosbeheer en Bostoezicht (GBB). Er blijkt geen einde hieraan te komen, stelt de parlementariër. 

Volgens hem vinden gronduitgiften plaats in strijd met de bepalingen van de Anti-Corruptiewet en het Decreet Uitgifte Domeingrond.

Hij wijst er onder meer op, dat volgens de Anti-Corruptiewet een publieke functionaris in de uitoefening van zijn functie niet in strijd mag handelen met wettelijke voorschriften, voorwaarden en procedures om voor zichzelf voordeel te verkrijgen en of de staat of een instelling enig nadeel toe te brengen. 

Tijdens de begrotingsbehandeling had Debie hierover gezegd dat er op het ministerie van GBB corrupte ambtenaren betrokken zijn bij de voorbereiding tot uitgifte van domeingrond. 

In het schrijven aan de president wijst hij erop, dat indien niet aan voorschriften, voorwaarden en procedures zijn voldaan bij de uitgifte van grond, deze van rechtswege nietig is.

Bekendmaking middels aanplakking

Volgens bepalingen in het Decreet Uitgifte Domeingrond dienen grondaanvragen bekend gemaakt te worden middels aanplakking op het Domeinkantoor, het districtscommissariaat, en de bestuurspost waar de grond is gelegen en in tenminste twee dagbladen.

Daarnaast vindt de bekendmaking plaats langs elektronische weg van overheidswege in tenminste twee elektronische media. 

Belanghebbenden kunnen bij het bestuursorgaan schriftelijk of mondeling hun zienswijzen over de aanvraag naar voren brengen. 

De termijn voor het naar voren brengen van zienswijzen bedraagt 6 weken vanaf de dag van ter inzage legging van de aanvraag. 

Het bestuursorgaan stelt de aanvrager zo nodig in de gelegenheid te reageren op de ingediende zienswijzen. Ook dient elke toewijzingsbeschikking van domeingrond conform de procedure van aanvraag van domeingrond worden bekendgemaakt.

Volgens Debie is voor zover hem bekend vanaf de intreding van de Ant-Corruptiewet in oktober 2017 tot heden nimmer voldaan aan de voorwaarden, voorschriften en procedures bij de uitgifte van Domeingrond door het ministerie van GBB.

Door het schenden van de geldende wettelijke voorschriften, voorwaarden of procedures door de bevoegde diensten van het ministerie belast met het grondbeleid, zijn volgens Debie honderden grondaanvragers benadeeld en zijn er strafbare feiten gepleegd. Het Assembleelid vraagt de president hierin op te treden.

SS

error: Kopiëren mag niet!